ODS do konce volebního období nepoužije obstrukce

Praha - Občanští demokraté se rozhodli, že až do konce volebního období nebudou prostřednictvím obstrukcí blokovat zákony, které zvýší schodek veřejných financí. Poslanci ODS totiž od ledna do března právě prostřednictvím obstrukcí blokovali přijetí levicových návrhů a straně v té době klesla podpora v průzkumech veřejného mínění. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Občanští demokraté dlouhými projevy a dalšími oklikami v rámci jednacího řádu sněmovny zdržovali projednávání návrhů na zrušení poplatků u lékaře, proplácení prvních tří dnů nemocenské, takzvaný třináctý důchod či zrušení stropů na platby sociálního a zdravotního pojištění. Podle nich se tak podařilo zabránit zvýšení schodku státního rozpočtu o dvacet miliard korun. Zabránit zvýšení mateřských dávek a ošetřovného pro rodiče nemocných dětí se jim však zřejmě nezdaří.

Petr Gandalovič, místopředseda ODS

„Opravdu jsme se nerozhodli podle průzkumů, ale kvůli tomu, že nemáme šanci zvýšení mateřské zabránit.“

„Budeme hlasovat proti dalšímu zadlužování země, které zvýšení mateřské přinese, ale žádné obstrukce už do voleb nechystáme. Zákon má ve sněmovně většinu a nemá cenu hrát předem prohrané bitvy,“ řekl Nečas. Ve sněmovně totiž chtějí pro zvýšení mateřské hlasovat socialisté, komunisté, lidovci i zelení. Kvůli vyšší mateřské a ošetřovnému se stát zadluží o další dvě miliardy ročně.

Lídři ODS tvrdí, že nic jiného než nemožnost zabránit zvýšení mateřské za jejich rozhodnutím není. List však upozorňuje, že podle volebního modelu CVVM ztrácela ODS ještě v polovině ledna na ČSSD 2,5 procenta, po dvou měsících obstrukcí ale už vedla ČSSD o 6,5 procenta.