Nemocnice Na Bulovce odmítla přijmout pacientku, ta pak porodila v sanitce

Praha - Fakultní nemocnice Bulovka odmítla přijmout těhotnou ženu s tím, že má stop stav. Žena následně porodila v sanitce, uvedla mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová s tím, že matka i chlapec jsou v pořádku. Dvaadvacetiletá pacientka zavolala sanitku ve čtvrtek večer z Kauflandu v Libni s tím, že má porodní bolesti. Mluvčí nemocnice Jakub Hofman uvedl, že porodní lékařka právě zasahovala u komplikovaného porodu, kdy hrozilo, že rodička vykrvácí. Když začala žena v sanitce rodit, vyslala za sebe kolegu gynekologa, který ji u porodu zastal.

Žena měla stahy ve čtyřminutových intervalech, proto s ní záchranka jela do nejbližší nemocnice, zhruba tři kilometry vzdálené Bulovky. „K překvapení všech zúčastněných zdravotníci porodnického oddělení odmítli rodící ženu přijmout s odvoláním na vyhlášený stop stav a dva porody v chodu. Nepomohly ani telefonické intervence dispečerky operačního střediska,“ upozornila Ernestová.

Posádka záchranky proto převezla nastávající maminku na nosítkách zpět do sanity, kde žena porodila zdravého chlapce. „Naštěstí vše proběhlo bez komplikací, novorozence i maminku se na druhý pokus podařilo předat do následné péče odborníků,“ řekla mluvčí. Podle ní zůstává otázkou, co by se stalo v případě nenadálých komplikací a kdo by byl za případný nezdar odpovědný.

Reportáž Františka Kramarze a Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího došlo k události shodou okolností a nešťastných náhod. Když začala žena rodit, tak volala záchranka znovu na kliniku, kde jí porodnice řekla, že stále zasahuje u velmi komplikovaného porodu, proto místo sebe vyslala kolegu gynekologa. „Okamžitě přiběhl a vše vyřešil. Odstřihl pupeční šňůru, zajistil novorozeně i maminku, vše se obešlo bez problémů. Miminko i maminka jsou v pořádku v naší péči,“ řekl mluvčí Bulovky. Ten upozornil i na to, že má nemocnice Na Bulovce denní kapacitu jen pět až šest porodů, včera jich přitom proběhlo čtrnáct.

Záchranné službě se ale přesto chování nemocnice nelíbí. Světlo do sporu by mohlo přinést ministerstvo vnitra, které se nemocnice zastalo. Podle něj má totiž nemocnice v takovém případě, jako nastal ve čtvrtek na Bulovce, ze zákona právo rodičku odmítnout.