Havel: Odzbrojovací smlouva není převratná, ale jde dobrým směrem

Praha – Bývalý prezident Václav Havel míní, že rusko-americká odzbrojovací smlouva je cesta dobrým směrem, svět ale nezachrání. V Havlově pohledu se americký prezident Barack Obama evidentně snaží naplňovat své vize. Rusko rovněž podle Havla stále vnímá Českou republiku jako svou zájmovou sféru. Je třeba to zohlednit v zahraniční politice. Podle Havla byl summit USA-Rusko organizačně zvládnutý a Prahu zviditelnil.

Smlouva je podle Havla další ze série dohod, které zeměkouli nezachrání, protože i po snížení počtu jaderných hlavic „stejně může vyletět desetkrát do povětří“. „Nicméně je to cesta dobrým směrem, to je samozřejmé,“ uvedl exprezident. Zda jde ale skutečně o počátek jaderného odzbrojování ve světě, ukáže prý až budoucnost. V principu je podle Havla správné vizi mít a jít jejím směrem.

„Je patrno, že prezident Obama, který na začátku rozmanité vize rozvinul, se pokouší je v dostupné míře naplňovat,“ podotkl Havel. Nemyslí si, že smlouva by mohla znamenat krok k odklonu pozornosti Spojených států od středoevropského prostoru. Havel již loni podepsal spolu s dalšími osobnostmi z regionu dopis, který vyjadřoval obavy z poklesu zájmu USA o střední a východní Evropu. Podle Havla bylo důležité Obamovu administrativu upozornit na to, že ve střední Evropě vznikly všechny světové války.

Rozhovor s Václavem Havlem (zdroj: ČT24)

„Zřejmě tento postoj americká strana reflektovala. Schůzka s představiteli postkomunistických zemí o tom svědčí,“ podotkl Havel ke skutečnosti, že Obama se v Praze setkal po podpisu smlouvy s představiteli 11 států střední a východní Evropy. Setkání podle něho mělo dát pravděpodobně najevo, že pro Američany je region důležitý.

S Ruskem jednejme beze strachu

„Ke každému partnerství patří otevřenost. Máme otevřeně říkat, co si myslíme o tom, jak tam střílejí nepohodlné novináře,“ uvedl exprezident. Narážel tím zřejmě na vraždu ruské novinářky a kritičky Kremlu Anny Politkovské z října 2006. Najatý vrah ji zastřelil u jejího domu. Počátkem loňského roku byli v Moskvě zavražděni další opoziční aktivisté, advokát Stanislav Markelov a novinářka Anastasija Baburovová.

Upřímnost a otevřenost ve vztahu s Ruskem je podle Havla dokladem, že nejde o účelovou záležitost. „Zároveň je však třeba být bdělý. Putinovský režim opravdu jako kdyby dál sofistikovanějšími způsoby, než se to dělo dříve, nás pořád vnímal trošku jako svoji zájmovou sféru, své blízké zahraničí, zemi, kde jeho vliv má být větší než v zemích jiných,“ upozornil Havel. Česká zahraniční politika by na to měla reagovat podle něho například snahou o diverzifikaci dodávek plynu a ropy, které proudí do ČR právě z Ruska.