Češi stále podceňují prevenci rakoviny tlustého střeva

Praha - Většina lidí v Česku podceňuje prevenci rakoviny tlustého střeva, přitom lze onemocnění včas odhalit pomocí kolonoskopie. Tu ale podstoupila jen pětina lidí ve věku 50 až 75 let. Vyplynulo to z průzkumu agentury Factum Invenio před startem kampaně Střevotour 2010. Ta začala v únoru v Praze a během dvou let procestuje celou republiku. Lidi se pomocí názorných modelů snaží upozornit na osvětu a včasný záchyt rakoviny tlustého střeva.

Průzkum ukázal, že v nejvíce ohrožené věkové skupině od 50 do 75 let si rakovinu spojují ženy hlavně s prsy a muži s plícemi, přitom ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku je Česko první na světě. Ročně u nás onemocní přes 8 300 lidí, z toho 4 000 pacientů umírá. Onemocnění přitom nemusí být smrtelné, 54 % pacientů ale přijde k lékaři pozdě.

Průzkum také zjišťoval, jaké příznaky by lidi přinutily jít k lékaři. 75 % lidí by přivedla k lékaři krev ve stolici, třetina až polovina věnuje pozornost i dlouhotrvajícímu průjmu a zácpě a jejich střídání. Téměř každý druhý ale podceňuje příznaky, jako je užší tužkovitá stolice, pocit ne zcela vyprázdněného střeva a stálou únavu.

„Prevence je nejdůležitějším krokem v péči o možného pacienta, vede k prodloužení jeho života a může mu zajistit i úplné vyléčení,“ upozornila primářka radioterapeuticko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice Motol Jana Prausová. Podle ní bylo v letech 2006 až 2009 ve screeningu provedeno přes 26 tisíc preventivních kolonoskopií a 850 kolonoskopií kvůli obtížím, zjištěno bylo 8 332 polypů a téměř 1 500 zhoubných nádorů. Vyšetření krve ve stolici absolvovalo 46 procent lidí, častěji obyvatelé Prahy, velkých měst a vysokoškoláci.

Česko má od roku 2000 organizovaný screening rakoviny tlustého střeva. Zdravotní pojišťovny hradí lidem od 50 do 54 let test na skryté krvácení ve stolici. Lidé od 55 let volí, zda chtějí jednou za dva roky tento test, nebo jednou za deset let kolonoskopii. Její výhodou je, že lékař zároveň odstraní polypy, z nichž by mohla vzniknout rakovina. Za uplynulých devět let se screeningu v ČR účastnilo 700 tisíc lidí, provedeno bylo přes dva miliony testů a 100 tisíc kolonoskopií.

Nádor
Zdroj: ČT24