Do září se otevře jižní část pražského okruhu

Praha - Jižní část velkého pražského okruhu, která propojí dálnici D5 s D1, se motoristům otevře koncem srpna či začátkem září, informovala o tom mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková. Podle původních plánů ŘSD se měl úsek zprovoznit už koncem dubna. Za zpožděním stojí mimo jiné letošní dlouhá a tuhá zima.

„Bude to na konci léta, přesný den ještě určen nebyl,“ uvedla Vápeníková. Termín otevření se několikrát posunul, pochybnosti o skončení prací letos v dubnu se objevily už před rokem, ŘSD pak ostře sledované datum posunulo na polovinu roku. Nová spojka by měla výrazně odlehčit nynější Jižní spojce a také Barrandovskému mostu, kde denně projede více než 100 000 vozidel. Zhruba 60 000 by z nich měla převzít právě nová komunikace.

Zatím však stavba řidičům život spíše komplikuje. Doprava je omezena například na D1 v místě napojení okruhu, kde ŘSD staví obří dálniční křižovatku, nebo na rekonstruovaném nejstarším úseku okruhu, který navazuje na nové části.

V sobotu navíc začne uzavírka na Zbraslavi, kde se staví mimoúrovňová křižovatka Strakonické ulice s okruhem. Devět dní tam budou jezdit auta směrem do Prahy odklonem přes Zbraslavské náměstí.

Propojení D5 a D1 je v současnosti největší silniční stavbou v České republice. Její součástí je řada mostů, například přes údolí Vltavy a Berounky, a tunelů. Celková délka velkého pražského okruhu má být 83 kilometrů, nyní je hotovo 17 kilometrů.

Nejdelší most v ČR se buduje v jihozápadní části pražského okruhu.
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK