Spor o Hitlerův Mein Kampf skončil částečně smírem

Praha - Městský soud v Praze se dnes začal zabývat žalobou, kterou podal Svobodný stát Bavorsko na společnost KMa s. r. o., a poté i Janu Vašínovou, kvůli údajně neoprávněným vydáním knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf (Můj boj). Autorská práva k Hitlerovu dílu totiž drží bavorské ministerstvo financí. Spor dnes skončil částečně smírem, když se právní zástupkyně Bavorska Petra Schinnenburgová a Vašínová dohodly, že žena se do budoucna zdrží rozšiřování knihy. Soudce Tomáš Novosad smír schválil.

Za KMa k jednání nikdo nedorazil, soudce ho pak odročil na neurčito. Žalobou proti KMa se Bavorsko podle Schinnenburgové domáhá toho, aby firma přestala vydávat, stáhla z prodeje a znehodnotila veškerá Hitlerova díla. Konkrétně jde o výtisky knih „Mein Kampf“, „Adolf Hitler - Mein Kampf: očima dneška: rešerše - citace - komentáře“ a „Adolf Hitler - Druhá kniha (nepublikované pokračování Mein Kampfu) očima dneška: podle amerického vydání editora a objevitele rukopisu Gerharda L. Weinberga z roku 2003: rešerše, citace, komentáře“.

Ve všech případech jde podle právní zástupkyně Bavorska o Hitlerův spis, na nějž se vztahují autorská práva. Například ve druhém případě je prý kniha pouze doplněna o poznámky, které podle Schinnenburgové „nemají žádný význam“. Vašínová se smírem souhlasila i přesto, že prohlásila, že Mein Kampf nikdy nevydala. Šlo prý o knihu s citacemi z Hitlerova díla, které byly doplněny například rešeršemi. Náklad knihy, kterou vydala, již byl podle ní navíc rozebrán. Se závazkem, že nebude Mein Kampf šířit, souhlasila s tím, že to ani neměla v úmyslu.

„My jsme rukopis, který obsahuje citace z díla Adolfa Hitlera, použili na jedno vydání od jednoho nejmenovaného autora, který nám ho poskytl. Druhá žalovaná strana (KMa) projevila zájem o výtisky, které jsme vydali. Takže se celý náklad odkoupil, já jsem tam ale stále figurovala jako nakladatel, byť jsem s tou knihou nikdy fyzicky nedisponovala,“ řekla novinářům Vašínová. Dodala, že vydání knihy konzultovala s právníky, kteří jí prý sdělili, že použití citací v takovém rozsahu autorská práva neporušuje.

Podle Schinnenburgové jde Bavorsku o to, aby „idea Mein Kampfu nebyla na trhu“. Citlivost tématu pro Německo právnička ilustrovala tím, že prý v Bavorsku vzbudil rozruch i dubnový termín soudního jednání. Kdyby prý bylo nařízeno blíž k datu 20. dubna, tedy k výročí Hitlerova narození, musela by je odvolat.