Při představení programu VV John kousl do kyselého jablka

Brno - Věci veřejné dnes oficiálně seznámily veřejnost se svým volebním programem na celostátní konferenci strany v Brně. Prvním vystupujícím byl předseda Věcí veřejných Radek John. Hned na počátku svého projevu označil stranu za jakousi supernovu květnových voleb. Strana má totiž velkou šanci dostat se do Parlamentu. Některé výzkumy jí přisuzují až osmiprocentní volební zisk. Celé své vystoupení dál předseda strany orientoval na to, jak vyřešit ekonomickou krizi, která podle jeho názoru ještě není zcela za námi. Na konferenci dál vystoupili například ekonom Jan Švejnar nebo dopravní expert Stanislav Huml.

Rostoucí preference Věcí veřejných zejména způsobují chyby velkých politických stran. Každý skandál velké strany žene podle Johna Věcím veřejným do náruče další příznivce. „Jsme teď supernova těchto voleb, jsme ti, kterým stouply preference o více než 100 procent od odložených voleb, já říkám ještě jednou odložit volby a máme většinu v Parlamentu,“ uvedl John ve svém projevu.

Hned na počátku vystoupení předseda strany řekl, že je poslední chvíle něco udělat. Při dalších volbách bude totiž podle něho Česká republika už rozkradená. Celý Johnův projev byl postaven na bodech, které by mohly napravit ekonomickou krizi. Jako klíčovou uvedl například zdravotnickou reformu, boj proti korupci, zlevnění veřejných zakázek nebo kontrolu daňových odvodů.  

Věci veřejné představují volební program (zdroj: ČT24)

Věci veřejné během představování svého programu hodně brojily proti korupci. Té by chtěly zabránit například pomocí testů korupční odolnosti. S nimi má Radek John dost zkušeností z pořadu Na vlastní oči. Ti, co by byli odhaleni, by měli doživotní zákaz pracovat ve státní správě. Boj proti korupci by byl jeden ze způsobů, kde najít chybějící peníze ve státní pokladně. Zvyšování daní se totiž straně příliš nezamlouvá, i když John přiznal, že strana mírné progresivní zdanění jen pro ty nejbohatší plánuje.

Sociálně nepřizpůsobivé John podporovat nechce

Zároveň však John uvedl, že chtějí Věci veřejné především zachovat sociální smír, protože stávky by Česko vyslaly na řeckou cestu. Proto chce ve zdravotní reformě dál poskytovat standard veřejnosti zdarma. To znamená, že se strana chystá zrušit poplatky jak v lékárnách, tak u lékaře. Bohatším vrstvám by naopak John rád dopřál placený nadstandard, aby za něj neutráceli peníze například ve Švýcarsku. Důchodová reforma je podle něj taktéž nutná a každý, kdo bude mít zájem o „luxusní“ důchod, si bude muset sám připlatit. Stát totiž na výplatu důchodů v budoucnosti mít nebude. Sociálně slabé chtějí Věci veřejné podporovat i nadále, zároveň odmítají podporovat sociálně nepřizpůsobivé. „Pryč s příživníky,“ zvolal dokonce předseda během proslovu.

Hodně úspor chce strana hledat v hazardu, který odmítá dále podporovat, nebo v armádě, která podle ní utrácí peníze zbytečně. Tyto úspory chce předseda nalít do školství a využít je ke zvyšování nástupních platů učitelů až ke 20 000 korun, protože současných 14 000 korun okomentoval John takto: „Vždyť je to urážka těch lidí.“

Některé další navrhované změny

Propuštění 10 procent úředníků

Centrální nákupy pro stát a využití internetových aukcí

Daňová amnestie (přinese 100 miliard korun)

Zlegalizování prostituce (přinese 2 miliardy korun)

Větší zpoplatnění hazardu (přinese 14 miliard korun)

Podpora vzdělání

Razantní zlevnění stavby dálnic