Havla jsme nezvali, neboť byl nemocný, tvrdí Hrad

Praha - Exprezident Václav Havel nebyl pozván na slavnostní oběd po podpisu smlouvy START, protože byl v době sestavování seznamu účastníků nemocen. Tento důvod sdělil serveru Novinky.cz mluvčí Hradu Radim Ochvat, podle něj jde o nedorozumění. „Ve chvíli, kdy se dělala bezprostředně po oznámení summitu v Praze narychlo první sestava 30 hostů z české strany na slavnostní oběd, byl pan exprezident Havel nemocný. Do seznamu jsme ho tedy nezařadili,“ uvedl mluvčí prezidenta Václava Klause. Vysvětlil tak však jen důvod toho, proč se Havel nemohl zúčastnit oběda, nikoli podpisu nové smlouvy START. Mluvčí doplnil, že Havel je váženým hostem Hradu a že nechyběl například při nedávné slavnostní večeři při návštěvě prince Charlese v Česku.

Havel v sobotu v České televizi (ČT) uvedl, že za jeho nepozváním na ceremoniál podpisu smlouvy není iniciativa prezidenta Klause, ale spíš „nějakého snaživce“ z Klausovy kanceláře. „Nedostal jsme pozvánku, ale nemohu říct, že mě to mrzelo,“ prohlásil k tomu v ČT Havel, který si prý jen kladl otázku, „proč já a jiní jsme byli nějakým způsobem kádrováni“. 

Podpis sledovalo několik stovek osobností a novinářů. Vedle Havla pozvánku nedostali ani bývalí ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Josef Zieleniec nebo předseda Strany zelených Ondřej Liška. Liška se kvůli tomu dostal do sporu s tajemníkem prezidenta Ladislavem Jaklem. 

K nepozvání některých osobností na slavnostní ceremoniál se dnes v pořadu ČT Otázky Václava Moravce vyjádřili také lídrové dvou nejsilnějších parlamentních stran. Petr Nečas se domnívá, že šlo spíše o chybu prezidentské kanceláře než Klause. Jiří Paroubek prohlásil, že nepozvat Lišku bylo trapné, že Havel měl být samozřejmě rovněž přítomen a Schwarzenberg jakožto exministr zahraničních věcí také.