LN: Rozhodci zamítli nárok offshorových firem v kauze Diag Human

Praha - Přezkumný senát zamítl nároky dvou offshorových společností, které byly na začátku roku přizvány do sporu mezi státem a švýcarskou firmou Diag Human. Informaci přinesly dnešní Lidové noviny (LN). Diag Human vede s Českou republikou už 15 let arbitráž kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou, domáhá se mnohamiliardového odškodného. Firmy s nejasnou majetkovou strukturou si nárokovaly asi třetinu pohledávky, uvedly LN.

„Nechal jsem nahlédnout do spisu a zjistil, že rozhodci zastavili řízení o nárocích firem letos 29. března,“ řekl první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Firmy Towit Machinery a Dumfries Holdings, která má sídlo ve státu Svatý Vincent a Grenadiny, vystoupily se svými nároky letos v lednu. Kdyby rozhodci potvrdili společnosti Diag Human mnohamiliardovou náhradu škody, zhruba tři miliardy korun by připadly právě těmto dvěma společnostem. Diag Human proti účasti firem v arbitráži protestovala, jejich nároky označila za podvodné, na obě podala žalobu.

Další jednání o arbitráži před nedávnem zablokoval Nejvyšší soud, který si kvůli stížnosti advokáta Diag Human Jana Kalvody na podjatost předsedajícího rozhodce a prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela vyžádal k případu spis. Zablokování případu předcházelo odstoupení švýcarského rozhodce Damiana Della Ca. Případ se zřejmě bude dál řešit až v červnu.

Kauza Diag Human začala v roce 1991, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human. Firmy ve výběrovém řízení neobstály. V roce 1992 tehdejší ministr Martin Bojar společnosti Novo Nordisk sdělil, že řízení nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco. Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk. Bývalý ministr Jan Stráský (ODS) podepsal v roce 1996 rozhodčí smlouvu, takže se kauza začala řešit arbitráží. V roce 2002 vláda premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) uhradila firmě 326,6 milionu korun. Společnost si pak vypočítala novou škodu.