Zloději se vloupali do zámku Orlík, škoda půjde do statisíců

Orlík nad Vltavou (Písecko) - V noci na dnešek se zatím neznámí zloději vloupali do zámku Orlík, který patří rodu Schwarzenbergů. Šlo zřejmě o bleskovou krádež na objednávku. Jejich cílem byly podle mluvčího jihočeské policie Jiřího Matznera historické exponáty, a to především sečné a bodné zbraně. Byli ale vyrušeni a utekli. Co přesně zloději odnesli, zatím kastelán Jaroslav Rozsypal neví. Policie pracuje jen s hrubým odhadem škody, který se pohybuje v řádu stovek tisíc korun. Provoz zámku nijak omezen není.

Pachatelé do zámku vnikli oknem po odstranění mříží, museli použít lana a lezeckou techniku. Vloupání nahlásila bezpečnostní agentura. „Kriminalisté předpokládají, že cílem pachatelů byla sbírka zbraní, převážně zbraně sečné a bodné,“ řekl ČT Matznera. „Bezpečnostní systém máme perfektní, lepší tady nikdo nemá. Byli tady jenom dvě minuty,“ uvedl kastelán, podle kterého dosud Orlík patřil mezi jeden z mála nevykradenách zámků. Přesto si zloději podle něj nejspíše nějaký lup stačili odnést.

Ztratily se zřejmě cenné věci ze soukromé sbírky Schwarzenbergů. Památkáři vyloučili, že by chyběl některý ze státem vlastněných exemplářů. Nejcennější ukradený exponát pochází z 19. století. Ojedinělé historické kusy jsou podle znalců v aukci neprodejné.

Rozhovor s Petrem Šuleřem (zdroj: ČT24)

Zámek Orlík, původně královský hrad z 12. století, je od roku 1802 sídlem orlické větve rodu Schwarzenbergů. Nacházejí se v něm bohaté sbírky loveckých zbraní a trofejí.