Z Chorvatska do světa vyrazí první elektromobil

Záhřeb – K zemím vyrábějícím auta se možná zařadí i Chorvatsko. První vůz od Jadranu dokonce bude podle poslední módy, tedy elektromobil. Záhřebská firma DOK-ING v současnosti hledá investory, kteří by jí se zahájením výroby pomohli. Firma už je známá v jiných odvětvích. Například její protiminové roboty používá americká armáda v Iráku a Afghanistánu.

Automobily poháněné elektřinou nechybí v plánech žádné automobilky a podporují je i vlády. Přispět na první chorvatské elektroauto chce i tamní ministerstvo hospodářství. Majitel firmy DOK-ING by ale radši našel investory soukromé. První zájemci se už ozvali třeba z Číny.

Majitel firmy DOK-ING Vjekoslav Majetič

„Už odmalička jsem chtěl vyrábět auta. Dlouho nám ale chyběla příležitost, znalosti a prostředky, teď se to změnilo a my do toho chceme jít.“

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Baterie plánovaného elektromobilu vydrží při městské padesátce 250 kilometrů, vůz ale dokáže jet až rychlostí 130 kilometrů v hodině. Dobít baterii přitom trvá 6 až 8 hodin. Speciální stanice to ale zvládnou i za hodinu.

A právě baterie je zatím největší překážkou. Stojí čtvrt milionu korun. Celé auto tak vyjde na 750 tisíc. Sériová výroba by ale cenu mohla srazit o třetinu. Podobný problém má i německá firma IndiKar. Na trh by během 2 let ráda vrátila legendární Trabant, tentokrát ale výhradně v elektrické verzi.

Manažer IndiKar Robert Gerschewski

„Dvoutakt starého trabantu byla jeho největší nevýhoda, nový bude proto jen elektrický, uděláme z toho jeho největší výhodu.“