Chrudimsko má nové nádražní půjčovny kol

Chrudim – K řetězci nádražních půjčoven kol přidaly letos České dráhy další čtyři půjčovny na Chrudimsku. Kola a další cyklistická výbava jsou k dispozici na nádražích v Chrudimi, Slatiňanech, Hlinsku a ve Žďárci u Skutče. Turisté se tak mohou vydat na vypůjčených kolech například do Železných hor. Podnět ke vzniku nových půjčoven dal Pardubický kraj a města Chrudim a Hlinsko, která se tak snaží podpořit turistický ruch v oblasti. V květnu se objeví nová půjčovna také v Adršpachu v sousedním Královéhradeckém kraji.

Drážní cyklopůjčovny jsou známé především z Jihočeského kraje. Ty, které se otevřely na Chrudimsku, jsou první v celém Pardubickém kraji. „Kola jsou určená pro všechny, jsou jak pro dospělé, tak i pro děti. Je možné půjčit si je kdykoli během dne, kdy je otevřená pokladna,“ upozornil chrudimský místostarosta Roman Málek.

České dráhy se do projektu pustily spolu s Chrudimí, Hlinskem a Pardubickým krajem. „Samotný provoz cyklopůjčovny pro nás neznamená žádné náklady navíc. Pouze lépe využíváme kapacit našich zaměstnanců a našich prostor,“ podotkl ředitel pardubického Krajského centra osobní přepravy Michal Štěpán. Podle zástupců Českých drah, měst a kraje je jen otázkou času, kdy se cyklopůjčovny objeví i na dalších místech regionu.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Otevření druhé cyklopůjčovny na svém území připravuje Královéhradecký kraj. Stávající půjčovnu v České Skalici doplní v květnu turisticky vděčný Adršpach. Vypůjčené bicykly mohou lidé přepravovat vlakem zdarma a vracet i v jiných stanicích, než si je půjčili – v Trutnově nebo Červeném Kostelci.

Všechny půjčovny ČD jsou vybaveny trekingovými a horskými koly. Pro cykloturisty je v jižních Čechách k dispozici přes 200 kol. Před zapůjčením kola chtějí železničáři vidět dva platné osobní průkazy a skládá se vratná tisícikorunová záloha. Půjčovné potom činí v různých stanicích 150–250 korun za den, majitelé zákaznických karet Rail Plus mají slevu.