Kovářová zřídí tým kvůli prolomení hranice trestní odpovědnosti

Praha – Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová zřídí kvůli kauze Kmetiněves, kde v roce 2004 tehdy čtrnáctiletý chlapec znásilnil a zabil o rok mladší spolužačku, tým expertů. Ti mají jednat o tom, jak u nejvážnějších nezletilých zločinců úplně prolomit hranici trestní odpovědnosti. Kovářová to uvedla po jednání se starostou Kmetiněvsi Luďkem Kvapilem, s nímž se dnes sešla v Poslanecké sněmovně. Starosta přišel za ministryní s peticí nazvanou Kmetiněvská výzva, která mimo jiné žádá snížení hranice trestní odpovědnosti. Sesbíral pod ní přes 400 tisíc podpisů z celé republiky, což je vůbec nejvíc v české historii.

„Protože si myslím, že se v praxi můžou vyskytnout individuální, ojedinělé a hrozné případy, kdy se trestného činu vraždy dopustí třeba desetiletý vrah, pak by pro tyto případy mohlo právo mít nástroj, podle něhož i takhle mladý vrah bude postaven před soud,“ řekla pro ČT Kovářová. Počítá s tím, že by by byl trest standardním způsobem i v takovýchto případech zapsán do trestního rejstříku.

Mladistvý pachatel před šesti lety v malé vesničce na Kladensku brutálně zavraždil a znásilnil spolužačku a skončil ve výchovném ústavu. Přestože u něj znalci zjistili vážnou sexuální poruchu, nyní se může volně pohybovat mezi ostatními. Svůj zločin nemá zapsán v trestním rejstříku a pouze on sám se může rozhodnout, zda se půjde léčit.

Pracovat s hranicí trestní odpovědnosti hodlá ODS i ČSSD

Kvapilovu iniciativu kvitují i odborníci z řad policie. „Jednoznačně souhlasím právě u těchto zločinců s možností kontroly dalšího pohybu na svobodě,“ uvedla policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

ČSSD i ODS po volbách slibují změnu trestního zákona, která by zpřísnila podmínky pro dětské pachatele brutálních trestných činů. Sociální demokraté dnes na tiskové konferenci, které se zúčastnil i Kvapil, přišli s návrhem, aby u nejzávažnějších trestných činů, jako je vražda, mohl soud u dětí od věku 12 až 14 let individuálně posoudit, zda pachatele lze považovat za trestně odpovědného. Následně by mu mohl vyměřit trest stejně jako u dospělého.

Jiří Pospíšil (ODS):

„Chceme rozšířit ochranné léčení, které fakticky kontroluje pachatele závažné trestné činnosti na celé období jeho nebezpečnosti, ne pouze do věku 18 let.“

Jeroným Tejc (ČSSD): „(Chceme navrhnout) snížení hranice na 13 nebo 14 let, po diskuzích s psychology, pro závažné trestné činy, jako je především vražda, nebo třeba loupež s následkem smrti.“

Podle poslance ODS a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ale snížení trestní odpovědnosti problém neřeší. I v zemích, kde je věková hranice nižší, podle něj každý rok několik mladistvých a dětí spáchá nejzávažnější trestné činy. Mezera v zákoně je podle něj spíše v tom, že nezajišťuje, aby byli dětští pachatelé přiměřeně izolováni od společnosti.

Své návrhy chtějí politické strany prosadit ještě do konce tohoto roku, rozhodovat o nich v tu chvíli bude již nová Poslanecká sněmovna. Stejně tak i starosta Kvapil nechá Kmetiněvskou výzvu nadále kolovat. „Necháme to běžet, ukončíme to až někdy po volbách, abychom měli v ruce zbraň pro novou Poslaneckou sněmovnu,“ uvedl Kvapil.