Prezident ocenil studenta-zachránce a další hrdiny dneška

Praha - Jednadvacetiletý student Matěj Novák dnes převzal z rukou prezidenta Václava Klause ocenění za nejlepší záchranářský čin roku. V kategorii laiků dostal Zlatý záchranářský kříž za duchapřítomnou záchranu mladé ženy, která téměř vypadla z okna. V kategorii profesionálů převzal ocenění policista, který vytáhl sebevraha z ledové Jizery, a také týmy hasičů z Ústeckého kraje, které zachránily nejméně osm lidí před bleskovou povodní.

Vítěz v kategorii zachranářů „laiků“ si při cestě k přátelům všiml ženy visící z okna. Hned na ulici zaregistroval, že jde o mladou Vietnamku, spočítal si poschodí, do kterého hned vyběhl. Našel dveře s vietnamským příjmením, vykopl je a ženu, která již byla na pokraji vyčerpání, z okna vytáhl. „Jediné, co mě v tu chvíli trápilo, je, zda mě nemůžou žalovat, že jim vykopnu dveře a vloupám se do bytu,“ řekl ČT.

Prezident Václav Klaus:

„Žijeme v době, která je neheroická, má nedostatek hrdinů, a proto je nesmírná potřeba, aby občané naší země, mladá generace, dostávali nějaké dobré příklady, nějaké vzory. A to jste právě v letošním roce přesně vy všichni.“

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Cenu za nejkurióznější záchranářský čin roku si letos odnesl zdravotník Petr Tomáš, který úspěšně resuscitoval třináctiletého chlapce. Při 43 minut dlouhé resuscitaci si poradil s téměř neřešitelnými komplikacemi. Použil mimo jiné improvizovanou hypotermii přírodním sněhem či nitrokostní vstup do cév.