Mrtvých na silnicích bylo v 1. čtvrtletí nejméně za 40 let

Praha – Od ledna do března letošního roku zemřelo v Česku při dopravních nehodách 118 lidí. Podle policie jde o nejnižší počet obětí na silnicích za posledních 40 let. Za stejné období loňského roku policie evidovala o 58 tragických případů víc. Podle policejních statistik ubylo na silnicích i těžce a lehce zraněných. Březnová statistika ale varuje, oproti minulému roku se totiž ve třetím měsíci zvýšil počet mrtvých. Nehody letos v březnu nepřežilo 49 lidí, o tři více než loni.

Nejvýrazněji vzrostl v prvním čtvrtletí počet smrtelných nehod na přejezdech, oproti loňskému roku se více umíralo také na regionálních silnicích III. třídy. Nejvíce mrtvých bylo mezi řidiči osobních aut, kteří také zavinili naprostou většinu smrtelných havárií. Policisté podle statistiky určili jako příčinu největšího počtu nehod nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu vozovky.

Za pozitivní statistikou nehod stojí podle šéfa dopravních policistů Leoše Tržila snížení provozu a projevilo se tam také i provádění dechových zkoušek při silničních kontrolách.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

V prvním čtvrtletí výrazně ubylo i smrtelných nehod, které zavinili opilí řidiči. Alkohol zabíjel ve čtyřech případech, vyžádal si tedy o 23 obětí méně než za stejné období roku 2009. U viníků kolizí, které skončily tragédií, zjistili policisté více než jedno promile alkoholu v krvi, řekl šéf dopravní policie Leoš Tržil. Za první tři měsíce odhalila policie 5437 opilých řidičů a stalo se 843 nehod pod vlivem alkoholu. Loni za stejné období jich policie eviduje 1218. Od řízení auta v opilosti tak některé řidiče neodradily ani povinné dechové zkoušky při běžných silničních kontrolách. Ty policie zavedla od Nového roku kvůli alarmujícím číslům z posledních tří let a měnit se na nich nic nebude.

Nejnebezpečnějším regionem byl v prvním čtvrtletí Ústecký kraj, kde zahynulo osmnáct lidí. Po jedenácti smrtelných haváriích se stalo v Plzeňském a Moravskoslezském kraji a po deseti ve Středočeském a Zlínském kraji a na Vysočině. Nejbezpečnější je naopak cestování po Praze, kde zahynuli pouze dva lidé – oba v březnu – a také v Karlovarském kraji, kde za tři měsíce zemřeli rovněž dva lidé.