Změna jízdního řádu je nesmyslná, bojí se orlickohorské obce

Deštné v Orlických horách (Rychnovsko) – Obce z Orlických hor se zlobí na Královéhradecký kraj kvůli připravované červnové změně autobusového jízdního řádu. Sice začne jezdit několik nových spojů, podle starostů je ale řád sestavený naprosto nesmyslně. Obávají se proto, že výsledkem bude postupné omezování dopravy kvůli malé vytíženosti spojů. Podle kraje jsou námitky nesmyslné a jízdní řád bude pro obyvatele orlickohorských obcí naopak výhodnější.

Poté, co Královéhradecký kraj rozzlobil obyvatele mnoha obcí tím, že jim v prosinci a březnu omezil nebo docela zrušil vlakové spojení, hněvají se na krajský úřad starostové také kvůli autobusům.

Začne škola v půl osmé?

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Obavy z nového jízdního řádu má například vedení mateřské a základní školy v Deštném v Orlických horách. Ranní autobus s dětmi by měl do obce přijíždět asi o půl hodiny dřív. Škola na to ale není připravena a bojí se odlivu žáků. Podobný problém nastane odpoledne, změní se totiž také odjezd spoje, který školáky z Deštného odváží po škole. „Pro nás by to znamenalo katastrofu. Nedovedu si představit, že by se škola přizpůsobovala jízdním řádům, mělo by to být naopak,“ podotkl ředitel škol v Deštném Petr Kačírek.

Se změnou jízdního řádu nejsou spokojeni také v Sedloňově a Olešnici. „Stávající systém funguje, všechno navazuje,“ řekla olešnická starostka Eva Skalická.

Vše bude lepší, slibuje kraj

Kraj ovšem negativní hlasy z obcí odmítá. Změna je jedním z kroků integrace regionální dopravy, v Orlických horách navíc autobusových spojů přibude. „Spoje na sebe budou lépe navazovat a celým krajem bude možné cestovat na jednu jízdenku,“ shrnul mluvčí krajského úřadu Jiří Hošna.

Podle starosty Sedloňova Zdeňka Schwarze to tak ale není. „Některé spoje vůbec návaznost nemají,“ je přesvědčen.

Předehra k omezení dopravy?

Obce se obávají, že změna je přípravou na postupné omezování autobusové dopravy. Autobusy podle starostů budou jezdit poloprázdné. „Pak budou rušeny a budeme muset na autobusovou dopravu doplácet,“ nastínila starostka Deštného Alena Křížová.

Podle nového jízdního řádu začnou autobusy jezdit v polovině června. V rámci celostátní změny jízdních řádů se v červnu změní také jízdní řády železniční regionální dopravy.