ODS stále ztrácí hlasy, TOP 09 a VV posilují

Praha - Žebříček stranických preferencí vede stále ČSSD s 27,8 procenta. Podle průzkumu agentury STEM z první poloviny dubna má před ODS už desetiprocentní náskok. Občanští demokraté v porovnání s březnovým průzkumem opět mírně ztratili. Nyní mají 18,6 procenta, což je jejich nejhorší výsledek od března 2006. Mírně klesla i podpora KSČM na 9,9 procenta. Posílily naopak TOP 09 na 9,3 a Věci veřejné na 8,1 procenta. Do sněmovny by se podle STEM dostali ještě lidovci, přestože jejich preference byly těsně pod pětiprocentní hranicí.

Levice by ve dvousetčlenné dolní komoře měla podle volebního modelu STEM 104 hlasů, tedy většinu. Sociální demokracie by získala 78 poslanců, což je o tři více než v březnu. ODS by dostala 48 křesel, zatímco v březnu 56. KSČM by měla 26 křesel. TOP 09 by získala 24 mandátů, tedy o sedm více než v březnu. Věci veřejné 14 a KDU-ČSL 10, oproti minulému měsíci si tak o dvě křesla pohoršila. Z ostatních stran se těšily zhruba tříprocentní podpoře Strana zelených a Strana práv občanů - Zemanovci, na mandáty by ale nedosáhly.

K volbám chce jít 52 procent občanů

Průzkum se uskutečnil od 1. do 10. dubna, tedy v době, kdy z funkce předsedy ODS odcházel kvůli svým kontroverzním výrokům Mirek Topolánek, kterého jako lídr nahradil místopředseda občanských demokratů Petr Nečas.

ČSSD je momentálně favoritem květnových voleb i podle průzkumů dalších agentur. STEM uvedl, že necelé dva měsíce před volbami chtělo jít hlasovat 52 procent občanů, 15 procent svou účast jasně odmítlo a nerozhodnuto je 33 procent obyvatel ČR. „Ochota jít k volbám je poměrně vysoká a v posledních třech měsících se nemění,“ podotkla agentura.

Trochu odlišná čísla, ale stejné pořadí uváděla agentura v průzkumu, který prakticky ve stejném období (od 2. do 9. dubna) prováděla pro ČSSD. Sociální demokraté podle tohoto průzkumu vedli s 33,2 procenta nad ODS, která získala 23 procent. KSČM podporovalo 12,7 procenta, TOP 09 deset procent, Věci veřejné 8,5 procenta a lidovce 4,2 procenta lidí.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24