Zaorálek ostře odmítl Vondrova slova o ČSSD jako hrozbě svobody

Praha - Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se dnes jménem své strany ostře ohradil proti výrokům exministra Alexandra Vondry z ODS, že by sociální demokraté ohrožovali svobodu v České republice. Někdejší disident Vondra vystoupil ve čtvrtek s tvrdým projevem při představování volebního programu občanských demokratů. Za svá slova by se podle Zaorálka měl omluvit. „Alexandr Vondra ve svém vystoupení řekl některé výroky, kterými podle mne překročil určité hranice,“ myslí si Zaorálek.

Vondra ve čtvrtek ve Slovanském domě v Praze z rudě a žlutě nasvíceného pódia s planoucím nápisem „KSČSSD“ vyzýval voliče k obraně svobody, kterou má podle něj „ODS ve svém vývěsním štítě“, i dvacet let po pádu totality. Sociální demokraty tím urazil. „Všichni usilujeme o to, abychom získali politický vliv, a vůbec to netajíme. Ale zároveň víme, že sloužíme určitým hodnotám. Nikdo by se neměl tvářit, že on je ten, kterému jde čistě o hodnoty,“ kontroval dnes Zaorálek.

Vondra ve čtvrtek prohlásil, že ČSSD jde jen o moc a emotivně varoval před její údajnou snahou vládnout společně s komunistickou stranou. „ČSSD představuje pro svobodu hrozbu,“ varoval mimo jiné. ČSSD podle něj hodlá špiclovat lidi, organizovat odposlechy, trestat úspěšné či kriminalizovat své odpůrce a mlátit mladé lidi na koncertech.

„To jsou výroky, které pokud by o nějaké straně platily, tak jí vyřazují z demokratického spektra,“ ohradil se Zaorálek. Vondra podle něj označil ČSSD v podstatě za extremistickou stranu, která se jen za každou cenu snaží uchvátit moc, zatímco ODS bojuje za svobodu. „Oni jsou skauti,“ komentoval to na tiskové konferenci ironicky předseda ČSSD Jiří Paroubek. Už ve čtvrtek představení programu označil za cosi z dílny humoristického spisovatele Jaroslava Haška.

Zaorálek dnes také varoval před vytvářením dojmu, že pouze ODS má „patent na svobodu“. Pak zkritizoval vládu ODS a premiéra Mirka Topolánka, která podle něj byla vládou hájící „svobodu těch pomazaných“ a tím vyděsila většinu českých občanů. „Jestli někdo naháněl hlasy komunistům, tak to byla Topolánkova vláda. A Vondra se na ní podílel,“ poznamenal Zaorálek.

Místopředseda ČSSD také připomněl „veliký zástup“ sociálních demokratů po roce 1948, kteří byli komunistickou totalitou perzekvováni a někteří zaplatili i životem. „Chtěl bych připomenout těch 5 000 sociálních demokratů, kteří stanuli v procesech před soudy a byli potrestáni,“ zdůraznil Zaorálek. „Sociální demokracie bojovala za svobodu, ať za okupace, nebo okolo roku 1948. Musela léta fungovat v exilu,“ zdůraznil místopředseda strany. Proto jsou podle něj Vondrovy výroky nepřijatelné.

Kampaň občanských demokratů
Zdroj: ČT24