Úmrtí polského prezidenta si připomněli i Češi

Praha - Minutou ticha si dnes v poledne Česko připomnělo letecké neštěstí, při němž minulou sobotu zahynul polský prezident Lech Kaczyński s chotí a další významní zástupci Polska. Na dnešek a neděli česká vláda vyhlásila den smutku. Po celý víkend na všech veřejných a úředních budovách vlají vlajky na půl žerdi. Pohřeb prezidenta se koná v neděli v Krakově. Zúčastní se ho prezident Václav Klaus s chotí Livií, premiér Jan Fischer a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Na Pražském Hradě začal smuteční den už před pátou ráno stažením vlajky na půl žerdi. Na různých místech a v některých obchodech se lidé zastavili minutu po poledni, den smutku ovlivnil konání části veřejných akcí. K minutové pietě se přidaly Česká televize, Český rozhlas a jiná média. Na pražském magistrátu je vystavena kondolenční kniha, do které se zapisují desítky lidí denně. Přístupná bude až do neděle 18 hodin.  

I dnes zapalovali lidé svíčky u polského velvyslanectví v Praze, naopak na Staroměstském náměstí se nedělo nic neobvyklého. Úderem dvanácté hodiny se fotoaparáty turistů tradičně obrátily na Staroměstský orloj. V rozjímání nespočinul snad nikdo. Na domě, kde sídlí část ambasády Francie, visely vlajky na půl žerdi.

Zastavila se pouť či rallye

Polskou tragédii si připomněli lidé na různých místech v Česku. Napřílad v Miletíně na Jičínsku se na několik minut přerušil provoz vyhlášené pouti. Zastavily se atrakce, ztichla hudba a lidé čekali, až se kolotoče znovu rozjedou. V Pardubicích zase pořadatelé půlmaratonu zrušili některé doprovodné hudební akce, na západě Čech organizátoři Rallye Šumava na minutu přerušili závod a auta měla smuteční černou pásku. Západočeské divadlo v Chebu přesunulo dnešní představení hry Pane, vy jste vdova na jiný termín. V Karlových Varech se v chrámu svaté Máří Magdaleny konala už ráno zádušní mše. Hrát nebude ani Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích.

Památku zemřelých ve Smolensku i Katyni uctili třeba i motorkáři, kteří zaplnili Horní náměstí v Olomouci. Minutou ticha začaly také některé svatební obřady. Moravskoslezská města uctila památku stažením státních vlajek na úřadech na půl žerdi. Na hlavní náměstí v Opavě přijela minutu ticha dodržet desetičlenná výjezdová posádka tamních profesionálních hasičů, kteří postáli seřazeni vedle svých vozů.

Na polské neštěstí vzpomínali také v Ústeckém a Libereckém kraji. Pro Liberecký kraj jsou Poláci největšími sousedy, společná hranice měří 140 kilometrů, obce a města mají v Polsku své partnery a přátele. Už týden mají vlajky stažené na půl žerdi třeba v příhraničním Hrádku nad Nisou, který s Poláky úzce spolupracuje v rámci takzvaného Malého trojúhelníku. Minutou ticha si v Liberci připomněli tragédii Polska například veteráni války v Perském zálivu.

V Brně se neuskuteční večer FOSKAR (Folklórní ocenění sólistů, kolektivů a reprezentantů). Bude až 26. června ve Strážnici na Hodonínsku. Vlajky na půli žerdi jsou na Národním divadle v Brně, které večer uvede hru Con amore. Před představením vystoupí vedení Mahenovy činohry i herci a vyzvou hlediště k uctění památky obětí neštěstí minutou ticha.