Pecina s Johnem – hlavním tématem Vlček a korupce

Praha – Pokud se informace ohledně podivné půjčky šéfa Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka potvrdí, měl by podle lídra pražské sociálnědemokratické kandidátky a ministra vnitra Martina Peciny Vlček odejít z olomoucké kandidátky. Martin Pecina tak v diskusním pořadu Václava Moravce komentoval Vlčkův skandál ohledně soudu s Vlčkovým asistentem a advokátem Zdeňkem Klapkou. V médiích se navíc objevuje ještě jedna Vlčkova kauza – Vlček měl ve sněmovně prosadit dotaci na sportovní středisko v Harrachově, které stavěl bývalý Vlčkův poradce Petr Vrtal. Radek John v této situaci poukázal na to, že právě porcování medvěda ve sněmovně bylo pro korupci přímo stvořeno.

V diskusním pořadu Václava Moravce se Martin Pecina sešel s šéfem strany Věci veřejné Radkem Johnem, který již dříve deklaroval, že se sociální demokracií by nikdy do vlády nešel. Obě strany se podle Peciny shodnou jen právě v tématu boje proti korupci, zbytek volebního programu mají Věci veřejné podobný zejména straně TOP09, tvrdí Pecina. 

Pecina též v Otázkách obhajoval svůj protikorupční balíček. Podle něj jeho úkolem je v podstatě jen vrátit policii ty pravomoci, které jí byly odejmuty. Týká se zejména situace kolem odposlechů a možnosti nahlížet do daňových přiznání. 

Radek John přesto, že si Peciny jako bojovníka proti korupci váží, v diskusním pořadu uvedl, že novináři jsou v této společnosti mnohem úspěšnější a našli do dnešní doby více korupčníků než všechny policejní útvary. Například u kauzy Opencard podle Johna měla policie informace již půl roku před jejím vypuknutím.