„Pět na stole“ a Doležel opět u soudu

Praha - „Pět na stole v českých“ - údajně kódová řeč, fakticky ale velká kauza Zdeňka Doležela, někdejšího tajemníka sociálnědemokratických premiérů Grosse a Paroubka. Doležela pražský městský soud už dvakrát zprostil obžaloby z pokusu o podvod. Vyšší soudy případ ale vždy vrátily zpátky.

Kauza se táhne už od roku 2007. Doleželovi hrozilo až dvanáctileté vězení za to, že si v srpnu 2005 na jedné ze schůzek s polským lobbistou Jackem Spyrou údajně řekl o pětimilionový úplatek za to, že ovlivní privatizaci Unipetrolu. Do hry se tak měla dostat společnost Seta, kterou Spyra zastupoval. Schůzku nahrávala skrytá kamera.

Doležel se ale brání, že se Spyrou se sice scházel, o privatizaci Unipetrolu se ale rozhodně nebavili. Na jednom z tajně pořízených záznamů Doležel řekl Spyrovi, že na stole bude pět. Po otázce, zda v českých, Doležel souhlasil. Teď tvrdí, že číslovkou nemyslel miliony jako úplatek, ale pětka v kódové řeči znamenala, že příští schůzky se zúčastní premiér. Státní zástupkyni takové vysvětlení ale nestačilo.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Loni v červenci čelil Doležel společně s úředníkem ministerstva zemědělství Miloslavem Řehulkou další obžalobě v takzvané kauze Budišov. Podezřelí byli z vydírání architekta Marka Řičáře. Soud je ale nakonec zprostil obžaloby kvůli nedůvěryhodnosti výpovědí klíčových svědků.