Kocáb má novou funkci - bude zmocněncem pro lidská práva

Praha – Exministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb bude novým zmocněncem pro oblast lidských práv. Dnes o tom rozhodla vláda, Kocáb vystřídá ve funkci Jana Litomiského. Agendu ministra pro lidská práva po Kocábovi převzal premiér Jan Fischer a rozhodnutí o novém Kocábově působišti bylo jedním z prvních rozhodnutí premiéra v této oblasti.

Fischer zdůraznil, že za výměnou není nespokojenost s tím, jak Litomiský pracoval. Kocába se prý rozhodl do funkce jmenovat v zájmu zajištění kontinuity s jeho působením v ministerské funkci. Exministrovu kapacitu by rád využil - spíše než k administrativní práci - především ve smyslu komunikačním vůči handicapovaným, vůči menšinám a podobně.

Kocáb podal demisi na konci března na základě požadavku Strany zelených, ačkoliv se mu z vlády odejít příliš nechtělo. Zelení, kteří ministra do Fischerovy úřednické vlády nominovali, se rozhodli přestat kabinet podporovat poté, co podal kvůli sporům o modernizaci elektrárny Prunéřov demisi ministr životního prostředí Jan Dusík. Nestraník Kocáb ve funkci působil už v předchozí Topolánkově vládě a byl jediným ministrem, který „přežil“ její loňský pád. 

Velké strany pak společně s premiérem řešily, jak rozdělit uvolněná křesla a zároveň zajistit paritu politických sil stojících za kabinetem. Možnost, že se Kocábovy agendy ujme sám Fischer, byla od počátku velmi pravděpodobná a spory příliš nevzbuzovala. Kocáb ve funkci vládního zmocněnce pro lidská práva nahrazuje Jana Litomiského, který ji zastával od září 2006. Vládní rada je poradním orgánem kabinetu pro otázky lidských práv a základních svobod.