Biskupové volí nového předsedu

Praha - Dnes začíná dvoudenní zasedání České biskupské konference (ČBK), na které by měli biskupové zvolit nového předsedu. Současnému předsedovi, olomouckému arcibiskupovi Janu Graubnerovi, končí druhé pětileté období. Volby mohou být buď dnes, nebo ve středu. Podle některých náznaků by mohl být zvolen novým předsedou konference pražský arcibiskup Dominik Duka. Díky funkci předsedy ČBK by získal silnější vyjednávací mandát pro rozhovory mezi církvemi, náboženskými společnostmi a státem.

ČBK je sbor českých a moravských biskupů. Svého předsedu volí jednou za pět let. Ke zvolení je třeba dvoutřetinové většiny všech členů ČBK.

Obě funkce najednou zastával v 90. letech kardinál Miloslav Vlk. Do čela biskupů byl zvolen v roce 1991, kdy se stal i pražským arcibiskupem a primasem české katolické církve. Ve funkci předsedy ČBK zůstal Vlk po obě funkční období do roku 2000. Pražským arcibiskupem byl do letošního února, kdy papež Benedikt XVI. přijal jeho rezignaci a na jeho místo jmenoval tehdejšího královéhradeckého biskupa Duku. Kardinála Vlka vystřídal ve funkci předsedy ČBK v roce 2000 olomoucký arcibiskup Graubner, který byl znovuzvolen v roce 2005.

Církevní hodnostáře čeká na zasedání ČBK také diskuse o postavení církve v dnešní společnosti a o pastoračních úkolech.