Tramvaje opět nejezdí na ostravské jednokolejce

Ostrava - Ostravský dopravní podnik dnes zastavil až do středečního odpoledne provoz na jednokolejné trati mezi Ostravou a Vřesinou na Novojičínsku, kde se předloni v dubnu čelně srazily dvě tramvaje a nehoda si vyžádala tři lidské životy. Důvodem výluky jsou práce na rozšíření funkcí bezpečnostního zařízení. Dopravce ho tam nechal po nehodě nainstalovat a jeho úkolem je podobným tragédiím v budoucnu zabránit.

„Zařízení jsme na trať namontovali loni v dubnu. Nyní jsme se rozhodli využít možností, které nám nabízí, a zařízení dovybavit dalšími funkcemi. Ty by měly například zjednodušit jeho obsluhu pro dispečery. Na jeho samotnou funkci ale dnešní zásah nemá vliv,“ uvedl mluvčí dopravního podniku Miroslav Albrecht. Dodal, že projekt je obsáhlejší a jeho celková realizace potrvá do konce června.

Jednou z novinek, se kterou se setkají přímo cestující, bude umístění hlásičů na jednotlivých zastávkách. „Z nich se cestující při mimořádné události například dozvědí, zda tramvaje pojedou,“ dodal.

Tragická nehoda se na jednokolejce stala 11. dubna 2008, kdy řidič Petr Hroch nepočkal na křižování tramvají. Soud Hrocha nepravomocně potrestal třemi lety vězení za obecné ohrožení, řidič se proti rozsudku odvolal. Krajský soud v Ostravě ale rozsudek o rok zpřísnil. Loni v prosinci Hroch nastoupil do vězení.