Teploty nad 20 stupňů přijdou koncem dubna, půlka května proprší

Praha - Jasné nebe a teploty nad 20 stupňů Celsia přijdou do České republiky na konci dubna, do té doby ale může v noci mrznout. První polovina května už ale bude deštivá s bouřkami. Vyplývá to z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Celkově by mělo být následujících 20 dní teplotně a srážkově průměrných. Vyčasit by se mohlo až kolem 20. května. Teploty se v té době budou šplhat až na jarních 24 stupňů.

Ode dneška až do čtvrtka čeká Česko zatažená obloha, déšť a ranní mlhy. Pochmurné počasí doplní teploty nejvýše kolem 15 stupňů Celsia, v noci může přituhnout i na minus tři stupně. O víkendu by se sice mělo vyjasnit, poslední dubnový týden bude ale převážně zatažený. Na horách se mohou vyskytnout také sněhové přeháňky. Rtuť teploměru by se měla nad 20 stupňů vyšplhat až koncem měsíce, kdy se také krátce vyjasní.

Mokrý máj - v stodole ráj

Prvních deset májových dní bude ale opět ve znamení deště a bouřek. Odpolední teploty sice mohou vystoupat na příjemných 21 stupňů, v noci se však ochladí až ke čtyřem stupňům nad nulou. Přeháňky a bouřky budou zřejmě trvat nejméně do poloviny května. Květnová pranostika však říká, že mokrý máj - v stodole ráj.

Díky teplému počasí minulých dní začaly kvést jarní druhy květin také v horských oblastech Krkonoš. Ve středních a vyšších polohách hor kvetou například bledule, v nižších partiích prvosenky a plicníky. V nejbližších dnech by měl rozkvést i vzácný šafrán bělokvětý, který roste jen ve dvou přísně střežených lokalitách.

V Krkonoších hrozí za trhání rostlin několikatisícová pokuta

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) upozorňuje na to, že za trhání či převoz rostlin do vlastní zahrádky hrozí až několikatisícová pokuta. Mnohé z druhů rostlin, které se vyskytují v Krkonoších, jsou navíc chráněné zákonem. „Za jejich trhání či přímo ničení lokalit, kde se vyskytují, může být orgánem ochrany přírody uložena pokuta až do výše několika tisíc, respektive desítek tisíc korun,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.