Památník v Letech prochází rozsáhlou renovací

Písek - U památníku romského holocaustu v Letech u Písku vzniká expozice a naučná stezka. O pietní místo se od loňského roku stará Památník Lidice. Na úpravy okolí vyčlenil stát přes 21 milionů korun. Výbor pro odškodnění romského holocaustu je přesto ke změnám zdrženlivý. Na svém požadavku odstranit nedaleký vepřín stále trvá. Během tříleté existence tábora zemřelo přímo v něm 326 lidí včetně dětí a na dalších 540 čekala smrt po transportu do Osvětimi.

Od slavnostního odhalení památníku uplyne 13. května už 15 let. Právě teď ale u místa, které během existence tábora v Letech sloužilo jako nouzové pohřebiště, panuje čilý stavební ruch. Buduje se zde přírodní amfiteátr a také expozice, ve které se budou nacházet repliky domků v táboře. V jednom z nich bude také malé muzeum, v druhém zase sociální zařízení.

Parkoviště se rozšíří o místa pro autobusy, povedou k němu asfaltové cesty, a kdo se k památníku vydá pěšky, navede ho nová naučná stezka. Povede od obecního úřadu v Letech až k pietnímu místu a bude mít osm zastavení, která budou seznamovat s podobou sběrného tábora, jeho fungováním a životem uvězněných lidí. Ani současné změny ale nepřiměly Výbor pro odškodnění romského holocaustu upustit od odstranění nedalekého vepřína. „Neumíme si představit, že by za současné situace prasečák v Letech zůstal,“ uvedl předseda výboru Čeněk Růžička.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

V budoucnu by památník neměl být jen místem piety a turistickým cílem. Měl by sloužit i vzdělávání, a proto se podle ředitele Památníku Lidice Milouše Červencla bude památník snažit zpočátku pracovat především s učiteli a studenty. Proto se čeští a němečtí studenti budou podílet i na současných úpravách naučné stezky a nově budovaného muzea.