Cizinec poničil sochu hvězdáře na pražském orloji

Praha - 21letý zahraniční student v noci na dnešek poničil sochu hvězdáře na pražském staroměstském orloji. Muž ulomil soše předloktí, které se zachytilo do sítě pod orlojem. Strážníci podezřelého krátce poté zadrželi a předali policii, ovšem neprokázalo se, že by šlo o skutečného pachatele. Odlomenou část sochy předali správci orloje. Pachatel bude obviněn z trestného činu poškození cizí věci a výtržnictví. Rozsah poškození sochy a vyčíslení způsobené škody policie stanoví až dodatečně.

Podle kamerových záběrů mladý muž vyndal z betonového odpadkového koše plechovou vnitřní nádobu, kterou odnesl pod orloj a nádobou udeřil do sochy hvězdáře. Jeho počínání přihlíželi další čtyři lidé - dva muži a dvě ženy, kteří si ho fotografovali. Poté pětice - dva Američané, dvě Španělky a jeden Ir - odešla směrem k ulici Na Můstku, kde ji dostihli městští policisté. Po porovnání kamerových systémů ale policisté skupinku propustili.

Správce orloje Karel Žbánek:

„Vypadá to, že všechno zůstalo zachováno, takže oprava by nemusela trvat příliš dlouho.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Přitom téměř přesně před rokem sochu poškodil jiný vandal, který jí ulomil ruku. Stalo se to loni 7. dubna, policie čin zjistila ale až na konci dubna, ačkoli památku chrání elektronický systém. Rekonstrukce sochy tehdy stála přes 40 000 korun. Aby magistrát zabránil dalším vandalům v ničení orloje, vylepšil kamerový systém, který památku sleduje. O ruku přišel hvězdář i v roce 2007.

Poničená socha hvězdáře je v krátké době druhý případ, kdy se některá z významných památek v Praze stala terčem nevhodného chování zahraničních turistů. Minulý týden se vážně zranil čtyřiadvacetiletý muž z Moldavska při pádu ze sochy svatého Václava na Václavském náměstí. Opilý mladík na sochu vyšplhal, při pádu utrpěl vícečetné zlomeniny a záchranná služba jej převezla do motolské nemocnice. Kvůli zraněním se musel podrobit operaci.

Na orloji je řada soch. Jejich originály jsou uschovány v Muzeu hlavního města Prahy. Kopie, které jsou v současné době na orloji umístěny, vytvořili přední čeští sochaři od roku 1948 do poloviny 70. let. Originály byly totiž poničeny za války v květnu 1945.

Orloj zhotovil začátkem 15. století Mikuláš z Kadaně, později jej údajně zdokonalil mistr Hanuš z Růže. Podle pověsti nechali radní Hanuše oslepit, aby nemohl vyrobit kopii. Tvůrce prý z pomsty stroj zastavil. Ve skutečnosti orloj přestal fungovat v roce 1865 a hrozilo, že bude odstraněn. Mechanismus dokázal opravit hodinář Ludvík Hainz.

Vandalové ničí i další pražské památky. Loni v listopadu například opilý muž ulomil dřevěnou repliku šavle soše Turka na pražském Karlově mostě. I tam sochy od roku 2007 hlídá kamerový systém. Instalován byl poté, co neznámý pachatel poškodil hebrejský nápis na sousoší svatého Kříže.

Pražský orloj
Zdroj: ČT24