Policisté hledali propadlé řidičáky, našli prorezlý náklaďák

Nový Jičín – Nevyměníš – nepojedeš, tak by mohli nazvat svoji poslední akci novojičínští dopravní policisté. Společně s žáky holešovské vyšší policejní školy kontrolovali především, zda si řidiči v předepsaném termínu vyměnili řidičské průkazy, a nejedou tak s neplatným dokladem. Současně upozorňovali majitele průkazů, jejichž platnost skončí letos. Nakonec však největší pokutu dostal řidič nákladního auta, který měl sice platnou technickou kontrolu, ale byl zcela zrezivělý.

Na konci letošního roku skončí platnost řidičských průkazů vydaných před prosincem 2000. Hlídkující policisté proto upozorňovali jejich majitele, aby je včas vyměnili, jinak mohou v novém roce dostat až dvoutisícovou pokutu. Vydání nového řidičského průkazu trvá tři týdny, úředníci dokáží pracovat i rychleji, ale za pětisetkorunový poplatek. „Zbývá vyměnit 3 800 řidičských průkazů,“ upozornil vedoucí novojičínského dopravního odboru Libor Macíček.

Největší „rybou“, kterou policisté chytili při akci zaměřené na propadlé řidičské průkazy nebo na ty, jejichž platnost brzy skončí, však byl řidič nákladního auta, který měl všechny doklady v pořádku. Vozidlo s platnou technickou kontrolou bylo zcela rezavé. „Nesplňuje podmínky pro provoz na pozemních komunikacích,“ řekl dopravní policista Jaromír Stecula.

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)