VUT žádá přezkoumání zakázky za miliardu

Brno - Vysoké učení technické v Brně (VUT) trvá na zákonnosti zpochybněné miliardové zakázky a o její přezkoumání požádalo Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a ministerstvo školství. Vedení brněnské techniky také připravuje právní kroky na ochranu dobrého jména školy. S podezřením přišly ve středu Hospodářské noviny, podle nichž se zaměstnanec vítězné firmy OHL ŽS možná podílel na tvorbě zadání zakázky. Údajné nedostatky jsou prý i ve způsobu vypsání zakázky.

Vedení VUT v Brně je přesvědčeno, že závěry vyžádaných přezkumů potvrdí korektnost procesu přípravy a realizace předmětné veřejné zakázky a její soulad s platnými právními předpisy. Zakázku zřejmě prošetří i protikorupční policie. „VUT je připraveno komukoli prokázat, že nebyl porušen zákon,“ potvrdil kvestor Vladimír Kotek.

Kauza prý poškodila pověst VUT i představitelů školy a členů správní rady. „Vedení VUT je nuceno obrátit se se svým nárokem na ochranu dobrého jména a pověsti na spravedlivý soud, respektive orgány činné v trestním řízení. Za tímto účelem dojde v nejbližších dnech k předání celé věci k řešení právní cestou,“ uvedla škola.

V zakázce jde o více než milardu korun

Zakázka se týká stavby nové budovy fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií. Cena zakázky činí 1,12 miliardy korun, z toho asi 935 milionů jsou stavební práce, zbytek tvoří dokumentace a vedení projektu. Škola chce získat 85 procent z rozpočtu EU, 15 procent poskytne ze svého rozpočtu. Stavba podle plánu skončí v půli roku 2012.

Podle HN mohla mít vítězná firma přístup k informacím dříve než konkurence. Na CD se zadávací dokumentací je totiž soubor, který vytvořil zaměstnanec OHL ŽS Ivo Uhýrek. Škola tvrdí, že dokumentaci pro ni připravila projekční kancelář, která má navíc své subdodavatele. Právě dodavatelskou kancelář Tenderservis VUT žádá o vysvětlení, jak se na disk dostalo Uhýrkovo jméno.