Strany slibují před volbami více peněz do školství i na platy učitelů

Praha – Před blížícími se volbami do poslanecké sněmovny už svůj program zveřejnila většina stran. V oblasti školství panuje shoda napříč politickým spektrem, že je potřeba více peněz. Politici by chtěli přidat učitelům a zlepšit kvalitu výuky. V konkrétních opatřeních už se ale strany liší, ať už jde o státní maturity, školné na vysokých školách nebo redukce víceletých gymnázií.

Sociální demokraté chtějí dát peníze hlavně do regionálního školství, více peněž by mělo jít jak na platy, tak na nové účební pomůcky. Strana také podporuje více míst v mateřských školách a rozšíření učebních oborů. Ke státním maturitám se staví zdrženlivě, třeba poslankyně Vlasta Bohdalová si prý nedokáže představit, že by se maturity bez problémů spustily už příští rok.

Občanští demokraté chtějí se státními maturitami počkat, jak dopadne podzimní generálka. Strana také voliče láká na povinnou angličtinu už od 3. třídy nebo na studijní půjčky a spoření pro vysokoškoláky. Podle poslance Waltera Bartoše chce strana otevřít debatu o finanční spoluúčastni vysokoškoláků na vzdělávání, v programu ODS se ale nemluví přímo o zavedení školného v příštím volebním období.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Jedinou stranou, která se v předvolebním programu ke školnému pro vysokoškoláky hlási, je tak TOP 09. Také tato strana počítá s vytvořením systému půjček a stipendií pro sociálně slabší studenty.

KSČM plánuje zavést další bezplatný rok v mateřských školách a výrazně podpořit učňovské a odborné školství. Komunisté jsou také proti zavedení jakéhokoliv školného.

Strana zelených a KDU-ČSL se v programu shodují v několika bodech, obě strany podporují státní maturity, chtějí více peněz na platy učitelů a vadí jim příliš víceletých gymnázií. „V mnohem větší míře, než kdokoliv v minulosti předpokládal, odvádějí děti ze základních škol a tím přispívají ke snižování kvality těchto běžných základních škol,“ vysvětluje předseda zelených Ondřej Liška.

Věci veřejné slibují začínajícím učitelům nástupní plat 20 tisíc korun, tyto finance chce strana získat přesunem 10 miliard z rozpočtu ministerstva obrany do školství. Strana chce také zřídit státního sekretáře, který by na ministerstvu působil nezávisle na ministrech a zajišťoval by dlouhodobou koncepci ve školství.

  • Studenti na přednášce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/641/64027.jpg
  • Žáci ve škole autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1595/159442.jpg