Policie: Motivem útoku v Bedřišce byly sousedské spory

Ostrava - Policie dnes oficiálně potvrdila, že v souvislosti se žhářským útokem na domek Romů v ostravské osadě Bedřiška obvinila dva sousedy - ženu a jejího nezletilého syna z pokusu o vraždu. Oba jsou stíháni vazebně. Motivem jejich jednání byly podle kriminalistů sousedské spory. Policisté ve středu brzy ráno zadrželi ženu, jejího druha a bratra a dva syny páru. Z domu je odvedli v poutech. Později tři členy rodiny propustili.

Policisté neprokázali rasový motiv činu, ani jakoukoli účast extremistů. Oba obvinění prý při výslechu spolupracovali. Hořlavinu (éter), kterou obvinění naplnili zápalnou lahev, si obstarali v lékárně, protože není volně prodejná. V případě odsouzení za pokus o vraždu hrozí dospělé ženě až výjimečný trest a nezletilému chlapci až deset let vězení. Další obvinění zřejmě nepadne.

Podle vyjádření aktivisty Kumara Wishwanathana pro ČT jsou obviněnými obyvatelé protějšího domu. Podle jeho slov jde o lidi neromského původu. Přestože policie neprokázala rasový motiv, není možné ho vyloučit, i když sám aktivista se staví za verzi, že příčinou byly spíše spory mezilidské, sousedské a občanské.

Kriminalista Josef Kubánek:

„Můžeme jednoznačně vyloučit jakýkoli podíl poškozených na spáchání trestného skutku. Taktéž můžeme v tomto případu vyloučit extremistický útok.“

Žháři na domek v kolonii zaútočili v noci na neděli 14. března. Zápalnou lahev s vysoce hořlavou tekutinou prohodili oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka. Lahev se nerozbila, a chemikálie tak nezačala hořet. Od knotu se jen vznítil kousek koberce. Ten dívka, kterou probudilo řinčení skla, stihla uhasit.

K zadržení podezřelých policie přistoupila ve středu 21. dubna a původně zatkla pětici lidí. Informaci o dvou obviněných potvrdil i aktivista Kumar Vishwanathan, který se o případ zajímá: „Dva lidé jsou obviněni. Žena a syn.“ Dodal, že v kolonii, kde společně s Romy žije i několik rodin majoritní společnosti, panuje opět neklid a nervozita. „Mezi sousedy Podraných i obviněných se o tom hodně mluví. Nějaký výrazný neklid ale neočekáváme,“ řekl Vishwanathan.

Moravskoslezský kraj je co do počtu útoků zápalnými lahvemi suverénní jedničkou. Všechny směřovaly na Romy a většina z nich nebyla objasněna.