Jarní údržba omezí provoz na pražské Ruzyni

Praha - V polovině května se na pražském ruzyňském letišti uzavře na téměř dva týdny hlavní vzletová a přistávací dráha. Důvodem je pravidelná jarní údržba. Veškerý letecký provoz se přesune na vedlejší ranvej, kam letadla nalétávají přes pražské hustě obydlené čtvrti a Kladensko. Uzavírka potrvá od 14. do 26. května. V noci však bude během oprav hlavní provoz na vedlejší dráze přerušen.

„V době od jedné do pěti ráno nebude naplánován na letišti žádný let a období od půlnoci do jedné je vyhrazeno pouze pro odbavení provozních nepravidelností. Provoz jsme plánovali tak, aby se při provozu na vedlejší dráze v noci nad hustě osídleným územím Prahy a Kladenska nelétalo,“ uvedl člen představenstva a vrchní ředitel Letiště Praha pro letecký obchod, provoz a řízení majetku Jiří Pos. Plánované noční lety byly podle Pose po dohodě s leteckými společnostmi přesunuty do hodin před a po termínu přerušení nočního provozu.

Jarní údržba dráhy se provádí kvůli provozní bezpečnosti každoročně před hlavní letní letovou sezonou. Stejně jako na silnicích se opravují nově vzniklé trhliny, zvětralý povrch, spáry mezi panely a obnovuje se vodorovné značení. Ranveje jsou zatěžované otřesy při startech a přistáních. V zimě je navíc poškozují výrazné změny teplot a používání kapalin na odmrazování letadel. Vylepšují se také brzdné vlastnosti ranveje.

Na pražské Ruzyni omezí provoz (zdroj: ČT24)

Na letišti provádí každoročně dvě pravidelné údržby hlavní dráhy, vždy na jaře a na podzim. Letadla během této doby létají na vedlejší dráhu, která je k hlavní téměř kolmá. Přesuny provozu by měly skončit po dokončení nové ranveje, která má vést ve stejném směru jako nynější hlavní dráha. Její zprovoznění se plánuje na léta 2013 až 2014.