Vlček překročil zákon, pro který sám hlasoval. Sněmovnu povede asi Němcová

Praha - Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) překročil zákon, pro který v minulosti sám hlasoval. Když vracel svému asistentovi více než milionovou půjčku, dal mu peníze v hotovosti. Tím se dostal do konfliktu se zákonem z roku 2004, který zakazoval placení částek nad 15 000 eur v hotovosti. Sám pro něj tehdy hlasoval. Vlček se hájil tím, že ho uvedl v omyl text expertního stanoviska, které si vyžádal a které se o žádné sankci nezmiňuje. Přesto byl tento omyl a další jeho kroky z minulosti příčinou toho, že se rozhodl složit mandát. Vlček včera rezignoval na post předsedy sněmovny a rozhodl se, že nebude ani kandidovat v nadcházejících volbách. Poslaneckou sněmovnu zřejmě povede její první místopředsedkyně Miroslava Němcová.

Jde o zákon o omezení plateb v hotovosti, který se schvaloval začátkem roku 2004. Ze záznamů o jednání sněmovny vyplývá, že Vlček dokonce hlasoval pro to, aby horní hranice pro hotovostní platby představovala přesně 15 000 eur. Ve hře byly různé návrhy. Navrhovalo se, aby hotovostní platby byly omezeny například limitem 150 000 eur, 90 000 eur nebo třeba 60 000 eur. Vlček hlasoval pro návrh s částkou 15 000 eur. Poté hlasoval pro zákon jako pro celek. Ze stenozáznamu nevyplývá, že by se k zákonu vyjadřoval od řečnického pultíku.

Zákon předložila na jaře 2003 tehdejší koaliční vláda vedená sociálními demokraty a před poslanci ho obhajoval ministr financí Bohuslav Sobotka. V praxi pak přinesl tu změnu, že částky nad uvedený limit bude možné převádět jen prostřednictvím bankovních účtů. To mělo podle Sobotky například zamezit daňovým únikům a možnosti financování terorismu. Zákon zavedl pokuty za porušení od 10 000 do pěti milionů korun. „Této skutečnosti jsem si dříve nebyl vědom a vypůjčené peníze jsem Zdeňku Klapkovi vracel v dobré víře, že se nejedná o žádné porušení zákona,“ uvedl Vlček tento týden v prohlášení pro média.

Kdo povede sněmovnu?

Místopředsedkyně Miroslava Němcová tvrdí, že v současné době není nutná nová volba šéfa dolní komory. Shodují se na tom podle ní i všichni hlavní představitelé politických stran. „Ty úkony, která spadají na předsedu sněmovny, jsou převoditelné na místopředsedu a lze zajistit řádný chod sněmovny, zajistit, aby ty zákony, které odtud odcházejí, byly řádným způsobem předány do Senátu nebo prezidentovi republiky k podpisu a v tomto ohledu si jsem jistá, že zde ta zastupitelnost možná je,“ uvedla ve Studiu ČT24.

Vlček odchází kvůli medializovaným kauzám spojeným s dotacemi a půjčkami. Odchod Vlčka z postu předsedy sněmovny byl podle prezidenta Václava Klause jediným možným východiskem. Předseda ČSSD Jiří Paroubek míní, že se Vlček zesměšnil, což je horší než selhání.