Šnajdr: Důsledkem zrušení poplatků může být i kolaps zdravotnictví

Praha – I ve zdravotnictví začíná být před volbami dusno. Vedení ministerstva čelí již několikáté výzvě k odstoupení. Tu poslední odeslaly nemocnice, které nedostanou stejné prostředky jako loni. Do toho pojišťovny tvrdí, že jim dojdou ke konci roku peníze a republiku zaplavily billboardy s klíčovým slovem, jímž jsou poplatky. V případě jejich zrušení totiž přijde zdravotnictví podle 1. náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra o celých deset miliard korun.

Každá událost ve zdravotnictví je v Česku podle Šnajdra provázena obrovskou politizací. „Téma třicetikorunových poplatků je téma falešné a zástupné,“ prohlásil Šnajdr. Kvalita zdravotnictví se podle něj neposuzuje podle třiceti korun, nýbrž jakým způsobem je schopno lidi léčit. „Strany, které nabízejí zrušení regulačních poplatků, nenavrhly žádné řešení,“ konstatoval Šnajdr.

Šnajdr o rušení poplatků:

„Pro špičkovou péči zdravotnictví potřebuje peníze. Bez peněz se kvalitní zdravotnictví budovat nedá.“

Interview ČT24


Problémem podle náměstka zůstává strach ze změn, na nichž se již po dlouhá léta shodnou všichni odborníci. Zdravotním pojišťovnám tak nyní docházejí peníze. „Stále se snižuje počet těch, co do systému přispívají, a zvyšuje počet těch, co z něj čerpají,“ podotkl Šnajdr. Řešení situace se odkládá na dobu po volbách. Pojišťovny zatím využívají rezerv z dob ekonomického růstu.

Zavedení standardů má v Česku zpoždění

Odborníci se shodují, že je třeba do českého zdravotnictví zavést osvědčený standard. Ministerstvo vypsalo zakázku za 125 milionů korun na národní sadu standardu, ta má ale zpoždění. „Aby standardy vstoupily v platnost, musí se změnit zákon,“ řekl náměstek.

Šnajdr se zastal Všeobecné zdravotní pojišťovny v případě vymáhání pohledávek. „Každá miliarda jde okamžitě do zdrojů roku, z kterého se financuje péče,“ prohlásil Šnajdr. Největší část z třicetimiliardového dluhu se týká podnikatelů či podniků.