Mladí lékaři se kvůli systému atestací chystají za ministryní

Praha – Mladí lékaři chtějí vybojovat lepší podmínky pro získávání specializace, a chystají se proto příští týden k ministryni zdravotnictví Daně Juráskové. Nejvíce kritizují současnou praxi, kdy musejí před první atestací absolvovat poměrně dlouhou dobu stáže na odděleních, která s jejich oborem přímo nesouvisí. Výhrady mají i k financování rezidenčních míst. Kvůli složitému systému získávání akreditací každý rok odchází do zahraničí na dvě stovky absolventů lékařských fakult.

„Lékaři po dva roky nestážují ve svém oboru. To znamená, že jsou po dvou letech specializační přípravy zcela nekompetentní, což považujeme za nepřijatelné,“ upozorňuje místopředseda občanského sdružení Mladí lékaři Martin Švestka. Zástupci mladých lékařů, ale i České lékařské komory, univerzit a odborných společností se ve čtvrtek pokusí přesvědčit ministerstvo zdravotnictví, aby získání specializace bylo jednodušší.

Ministerstvo už loni začalo s projektem takzvaných rezidenčních míst, tedy dotovaných míst pro absolventy lékařství. Jenže peníze jdou přímo nemocnicím a mladí lékaři se jim často musí upsat na léta dopředu.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

„Příjemcem peněz musí být lékař, aby zdravotnická zařízení soutěžila o toho, kdo je nositelem peněz, a nikoli aby mladí lékaři byli otroky ve fakultních nemocnicích, kde jsou často zneužíváni,“ domnívá se prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Ministerstvo se změnám v postgraduálním studiu doktorů nebrání. A myslí i na díry na trhu, kde momentálně chybí například praktičtí lékaři nebo zubaři. „Chceme motivovat mladé lékaře i nelékaře finančně k tomu, aby nastoupili na specializaci do nedostatkových oborů,“ tvrdí náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Nemocnice
Zdroj: ČT24