Diabetická společnost chce cukrovkářům usnadnit léčbu

Praha – Česká diabetická společnost chce zavést přístroje, které by stav pacienta – cukrovkáře zjistily hned v ordinaci, a nemocní by tak nemuseli absolvovat zdlouhavá pravidelná vyšetření. Dosud funguje taková praxe, že pacient musí nejdříve do laboratoře, a po třech dnech, kdy jsou známy výsledky, teprve k lékaři. Diabetická společnost si od nového přístroje slibuje mj. to, že cukrovkáři budou na vyšetření krve chodit opravdu pravidelně.

Nyní se ale stává, že cukrovkář po návštěvě laboratoře na vyšetření do ordinace nepřijde. Jak podotýkají lékaři, měření tzv. dlouhého cukru je přitom pro život diabetiků klíčové. Podle něj totiž stanovují strategii léčby. Nedbalé pacienty má k větší péči o jejich zdraví přimět právě zvýšená efektivita, kterou s sebou nový přístroj přináší. Pojišťovny ročně zaplatí na léčbě diabetu 20 miliard korun, z toho 12 miliard jde na léčbu komplikací zaviněných podceňovanou léčbou a kontrolami u lékaře.

Měřicí aparát zatím mají pouze v desetině z šesti set diabetologických ambulancí. Vyšetření totiž zatím nehradí pojišťovny. Diabetologická společnost proto předkládá výzkum, který má dokázat, že měřicí přístroj je stejně spolehlivý jako biochemické laboratoře a že jejich používáním pojišťovny ušetří.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

„Pro pojišťovny jsou náklady spojené s proplácením nižší než u laboratoří, a to zhruba o 20 procent,“ řekl předseda České diabetologické společnosti Milan Kvapil. Proti jsou ale biochemikové a ministerstvo s rozhodnutím také váhá. „Je nyní na diabetologické společnosti, aby se shodla jak se zdravotními pojišťovnami, tak s dalšími odbornými společnostmi, a jednoznačně prokázaly všem těmto subjektům ekonomickou efektivitu a jednoznačný přínos pro pacienty,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.