Pražským semmeringem bude jezdit výletní vlak

Praha – Výletní vlak, ve kterém budou platit jízdenky na pražskou městskou hromadnou dopravu, bude od začátku května jezdit o víkendech po vyhlídkové trati tzv. Pražského semmeringu. Provoz potrvá až do října. Třikrát, respektive čtyřikrát denně pojede tzv. Pražský motoráček z hlavního nádraží přes Smíchov, Žvahov, Jinonice a Stodůlky do Zličína a zpět, informovala pražská organizace ROPID, která v Praze a okolí plánuje veřejnou dopravu.

Podle informací ROPIDu budou ve vlaku platit časové průkazy pražské MHD podobně jako v jiných městských a příměstských spojích. Jednotlivé jízdenky se budou v motoráku uznávat ode dne vyhlášení, uznávat se budou ale pouze předem označené přestupní lístky za 26 korun. Cestující si budou moci pořídit jízdenku i ve vlaku od průvodčího podle ceníku dopravce KŽC Doprava.

Na Pražském motoráčku se cestující podle informací ROPIDu setkají s historickým motorovým vozem řady M262.0 z poloviny minulého století, který může být případně nahrazen vozem řady M286.1 z roku 1968.

Pražský semmering je pojmenován podle horské semmerinské dráhy jižně od Vídně. Trať začíná na Smíchově, kde se odděluje od plzeňské trati, odkud stoupá nad Prokopské údolí, které překonává po několika viaduktech a cestujícím se postupně otevírá neobvyklý výhled na Prahu. Pražský semmering pokračuje ze Zličína ještě dále do Hostivic, kde se napojuje na pražsko-kladenskou dráhu. Trať postavila podobně jako hlavní trať do Kladna společnost Buštěhradské dráhy v 70. letech 19. století.