Uzunoglu dostane 900 tisíc korun, soud odvolání státu zamítl

Praha - Kurdský lékař a podnikatel Yekta Uzunoglu dostane od státu 900 tisíc korun a úroky za ušlý zisk, o který přišel při nezákonném pobytu ve vazbě. Dnes o tom rozhodl pražský městský soud, který v odvolacím řízení potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2. Městský soud ale zároveň v dalším řízení potvrdil zamítnutí jiné Uzunogluovy žaloby, kterou se lékař na státu domáhal dvou miliard korun za nemajetkovou újmu. Spory se státem ale dneškem nekončí. Hned ve čtvrtek projedná jiný odvolací senát pražského městského soudu další žalobu, v níž se muž domáhá 11 milionů. K dnešnímu zasedání lékař nedorazil, podle svého právníka šel na jiné soudní jednání.

Uzunoglu dostane 900 tisíc korun a úroky za ušlý zisk. Podařilo se mu totiž prokázat, že v době pobytu ve vazbě měl uzavřenou smlouvu o výkonu funkce ředitele se společností Meridian TLW. Měsíčně měl pobírat odměnu 30 tisíc korun. Soudy mu proto přiznaly tuto částku za 30 měsíců, kdy nemohl funkci vykonávat, protože byl ve vazbě. Jeho požadavku tak ale vyhověly jen částečně, lékař totiž v žalobě částku valorizoval a požadoval celkem 9,5 milionu korun a úroky.

Yekta Uzunoglu:

„Já jsem s rozsudkem pochopitelně spokojen. Je vidět, že jsou tady i soudci, kteří postupují podle zákona. Tento stát se ke mně choval jako nejhorší zločinec po dobu 13 let.“

Právnička Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Blanka Petrlíková na dnešním odvolacím jednání uvedla, že Uzunoglu po ministerstvu spravedlnosti požadoval celkem 650 miliard korun. Součástí této sumy byly i dvě miliardy, které na státu vymáhal za průtahy svého trestního řízení. Obvodní soud pro Prahu 2 a následně dnes i odvolací městský soud ale dospěly k závěru, že tento nárok je promlčený. Uzunoglu totiž nestihl podat žalobu na náhradu nemajetkové újmy v zákonem stanovené šestiměsíční lhůtě.

Kurdský lékař strávil v polovině 90. let v české vazbě dva a půl roku kvůli obviněním z údajných podvodů, přípravy vraždy a mučení. Trestně stíhán byl téměř 13 let, soudy jej ale nakonec zprostily všech obvinění. Od té doby vede s Českou republikou řadu soudních sporů, ve kterých se domáhá odškodného. Z trestné činnosti Uzunoglua vinil Gürken Gönen. Tvrdil, že ho lékař a další lidé v září 1994 spoutali, okradli, bili, fotografovali v ženských šatech a násilně drželi v kanceláři po několik dní. Poté, co byl Uzunoglu zproštěn obžaloby, soudy rozhodly, že se mu má Gönen omluvit a zaplatit 250 tisíc korun za urážku na cti.

Yekta Uzunoglu
Zdroj: ČT24