Dva policisté čelí obvinění ze znásilnění mladistvé dívky

Praha - Dva dopravní policisté z pražské policejní správy společně se svým známým čelí obvinění ze znásilnění mladistvé dívky z Teplicka, které se stalo letos v březnu. Obvodní státní zastupitelství v Ústí nad Labem už s muži zahájilo trestní stíhání. Mluvčí pražské policie Ivana Ježková uvedla, že oba policisté byli postaveni mimo službu. Podle trestního zákoníku hrozí tomu, kdo znásilní člověka mladšího 18 let, dva roky až deset let vězení. Dívce je podle informací České televize teprve šestnáct let a žije v Duchcově.

„Minulý týden se nám podařilo během velmi krátké doby ukončit šetření případu znásilnění mladistvé dívky. Začátkem dubna se podařilo zjistit, že mezi možnými pachateli jsou dva policisté a jedna civilní osoba,“ řekla ČT mluvčí policejní inspekce Martina Lídlová.

Muži byli u policie jen několik měsíců

Oba muži působí na Krajském ředitelství hlavního města Prahy. U policie byli jen několik měsíců. „Bezodkladně poté, co se o celé věci služební funkcionář dozvěděl, rozhodl u obou policistů o zproštění výkonu služby. Zatím studuje spisový materiál,“ dodala mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Poté, co se pražské policejní ředitelství seznámí s vyšetřovacím spisem, mohou podle Zoulové nastat dvě možnosti. Buď zůstanou policisté dál mimo službu, nebo budou rovnou propuštěni. K osobám obviněných policistů ani k jejich funkcím se mluvčí nechtěla vyjadřovat.

Za posledních pět let stoupá v policejních řadách počet majetkových trestných činů, ale i těch násilných, tedy ublížení na zdraví nebo týrání. Nejčastěji se muži zákona zpovídají ze zneužití pravomoci. V roce 2009 odhalila inspekce porušení zákona u 264 policistů.