Emmerová je pro přehodnocení projektů u problémových dotací

Plzeň - Vedení Plzeňského kraje požaduje rychlé přehodnocení všech vítězných 177 projektů ze sporné 5. výzvy evropského regionálního operačního programu Jihozápad. Přezkum má trvat tři až čtyři měsíce. Ministr pro místní rozvoj doporučil oběma krajům nové hodnotitele z jiných regionů a programů. Zrušit výzvu a pak ji znovu vypsat by bylo výrazně delší, řekla dnes hejtmanka a předsedkyně rady Milada Emmerová. Přidělování dotací vyšetřuje policie. Stíhá kvůli tomu dva lidi.

„Zítra (v pátek) se chceme dohodnout se zástupci Jihočeského kraje na odvolání ředitele Úřadu regionální rady Jiřího Trnky a na posunutí konce 11. výzvy na cestovní ruch, která už běží a měla být uzavřena 15. května. Nestihli bychom bodovat 5. i 11. výzvu současně,“ řekl náměstek plzeňské hejtmanky Ivo Grüner (ČSSD). Kraje by se měly podle Emmerové v pátek možná také shodnout na přebodování 5. výzvy.

„Ministerstva pro místní rozvoj a financí nám připraví itinerář kroků, kterými bychom měli jít, aby už ty problémy nebyly. Jde jen o čas a o rozhodnutí jihočeské strany,“ dodal Grüner. Podle hejtmanky se zatím Jihočeši brání odvolání Trnky, který je kvůli rozdělování dotací v rámci 5. výzvy od poloviny února ve vazbě.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Zástupci Jihočeského kraje požadují podle Emmerové její podpisy pod projekty, které koncem března označil ministr financí Eduard Janota jako vyhovující. Hejtmanka by ale podle svých právníků tímto krokem brala na sebe odpovědnost za dokonaný trestný čin, pokud by se následně ukázalo, že byl projekt někým zmanipulován. Po zprávě od policie je podle ní Janotův materiál „už nepoužitelný“.

Emmerová nabízela rezignaci na šéfku regionální rady

Problémy kvůli ROPu má třeba stavba nové nemocnice v Klatovech, za evropské peníze (450 milionů korun) chtěl kraj nakoupit veškeré nemocniční vybavení. I když projekt klatovské nemocnice patří podle všeho k těm bezproblémovým, pokud peníze nedorazí, bude muset kraj najít jiné zdroje financování, například formou úvěru.

Nejhorší možná varianta, která by mohla nastat je, že by všichni museli ze sporné 5. výzvy peníze vrátit. Podle Emmerové by k tomu mohlo dojít, kdyby Evropská komise zahájila svoje vlastní vyšetřování a zjistila naprosto fatální chyby.

V protokolech z policejního vyšetřování jsou popsány konkrétní přečiny proti manuálu. Podle krajského radního Jaroslava Bauera (ČSSD) byl manuál porušen u všech projektů, protože je hodnotil jen jeden hodnotitel místo dvou. Změny hodnocení se týkají podle Bauera zhruba 40 procent projektů. Přečíst a vyhodnotit 700 přihlášených projektů za 72 pracovních dní mohlo podle Grünera 16 hodnotitelů stěží stihnout. Proto Trnka vytvořil interní předpis, že je měl hodnotit místo dvou lidí jeden člověk a druhý to podle policie jen podepisoval.

Pokud bude odvolán Trnka, bude moci jeho nástupce ukončovat pracovní poměry a přijímat nové lidi do úřadu. Pověřený zástupce dosud nemá všechny jeho kompetence. „Tento úřad je mimo veškerou jurisdikci, nad ním nikdo není. My do něj fakticky nemůžeme zasahovat, hejtmanka jen v omezené míře, a ministerstva už vůbec ne. Byl to úřad jednoho člověka,“ řekl Grüner. Páteční videokonference vedení krajů začne v 11:00. Plzeňští členové jsou v odvolání Trnky i přehodnocení projektů zajedno, v jižních Čechách je potřeba získat většinu, tedy alespoň pět hlasů členů regionální rady.

Nejasnosti v přidělování dotací se týkají žádostí podaných v 5. výzvě ROP v hodnotě 3,8 miliardy korun. Smlouvy se 177 úspěšnými žadateli nebyly dosud podepsány. V Jihočeském kraji už začala stavět bez podpisu hejtmanky řada úspěšných žadatelů, na Plzeňsku také, ale méně. „Pro tyto žadatele by bylo zrušení výzvy fatální, protože už by se nemohli do žádné další přihlásit,“ řekl Grüner. Dosud vydané peníze by se jim v případě vítězství nepočítaly jako uznatelné náklady.