Mladí lékaři budou dostávat příspěvek, změní se i systém vzdělávání

Praha - Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková se dohodla se zástupci mladých lékařů na tom, že budou dostávat část státní dotace na specializační vzdělávání. Zatímco dřívě šly všechny peníze z půlmiliardové roční dotace nemocnicím, kde se mladí lékaři školí, nově by měli minimálně pět tisíc korun dostat přímo lékaři.

Systém financování tzv. rezidenčních míst pro mladé doktory by se tak měl změnit. Část stáže může absolvovat lékař v zahraničí a vzdělávání budou organizovat lékařské fakulty. „Bude zajištěno pět tisíc korun měsíčně pro rezidenta a případně procentuální navýšení s ohledem na konkrétní výši dotace v daném oboru. Úpravy jsou připraveny na základě dvouletých zkušeností s programem rezidenčních míst a na základě reakcí odborné veřejnosti,“ vysvětlovala ministryně.

Teď se lékaři vzdělávají v deseti tzv. kmenech, podle kritiků jsou ale příliš obecné, takže například oční lékař po dvou letech studia, kdy měl většinu výkonů již vykonávat samostatně, neměl ve svém oboru vůbec žádnou praxi. Kmenů by podle návrhu mělo být 18 až 19. Na jednání dnes bylo dohodnuto, že vznikne pracovní skupina, která počty základních vzdělávacích kmenů dojedná.

Lékaři na rezidenčních místech se budou zároveň zavazovat, že budou v oboru své specializace pracovat na území Česka nejméně pět let po ukončení specializačního vzdělávání. Ministerstvo chce ve spolupráci s děkany umožnit už od července lékařským fakultám, aby organizační část vzdělávání měly na starosti.

Mladí lékaři chtějí stipendium pro všechny

Mluvčí Mladých lékařů Tomáš Kocourek uvítal snahu ministerstva řešit peníze pro absolventy, toto „stipendium“ by podle něj mělo dostávat všech asi 5 000 lékařů v přípravě. Podle ministerstva ho ale dostanou jen ti, kteří nastoupili do přípravy letos a po nich všechny další ročníky, důvodem je nedostatek financí.

Stejný názor jako Kocourek zastává i prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek, který se dnešní schůzky také účastnil, na tiskové konferenci ale nebyl. Novinářům zaslal v jejím průběhu SMS, že mu ministryně účast znemožnila. Rozezlený Kubek pak nabízel vyjádření novinářům před budovou ministerstva. Odmítl, aby specializační vzdělávání organizovalo sedm lékařských fakult, prý by to byla další dezintegrace. Kubek už dříve ministerstvu navrhl, že toto vzdělávání převezme ČLK.

V Německu má mladý lékař až 80 tisíc korun čistého

Dnešní jednání navazuje na slib Juráskové z poloviny března, kdy se zúčastnila ustavujícího shromáždění sdružení Mladí lékaři. Jeho členové tehdy kritizovali systém vzdělávání, počty kmenů a také nízké platy při odborné přípravě. Hrozili kvůli tomu odchody do ciziny. Jurásková tehdy vyzvala nemocnice, ať přestanou zneužívat lékaře jako levnou pracovní sílu.

Většina lékařů v atestační přípravě totiž dostává jen částečný úvazek, přitom ale musí v nemocnicích odpracovat plný počet hodin. Lékař absolvent má mít při plném úvazku měsíčně 17 340 korun hrubého, v atestační přípravě 18 790 korun. Při částečném úvazku ale dostane jen poměrnou část. V sousedním Německu přitom může na stejné pozici údajně počítat s čistým měsíčním příjmem v přepočtu až 80 tisíc korun. Nemusí si tak plat navyšovat přesčasy, kterých mají lékaři v českých nemocnicích obvykle víc, než dovoluje zákoník práce.