Klaus jmenoval 68 nových profesorů, nejvíc z Karlovy univerzity

Praha – Prezident Václav Klaus jmenoval v pražském Karolinu 68 nových profesorů, návrhy mu posílaly vědecké a umělecké rady vysokých škol. Nejvíc profesorů přibylo v technických a přírodovědných oborech, mezi vysokými školami měla největší zastoupení Univerzita Karlova se 14 novými profesory. Celkově mezi novými profesory dominují muži, Klaus dnes jmenoval dvacítku žen.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila i ministryně školství Miroslava Kopicová, která varovala před nebezpečnou krizí důvěry vysokého školství, a to kvůli kauze plzeňských práv i dalším problémům. Mezi nimi zmínila Kopicová např. tzv. létající profesory, kteří učí na několika školách najednou. Intelektuální a akademická elita si musí být vědoma své odpovědnosti, apelovala na nové profesory. 

Podle ministryně nelze nekriticky jásat ani nad tím, že stoupá počet profesorů. Problémem podle ní totiž zůstává to, že zatímco v lékařských, přírodovědných, technických a uměleckých oborech profesorů přibývá, ve většině humanitních oborů a především u cizích jazyků je naopak velký nedostatek docentů a profesorů. Nevyváženost podle ní umocňuje to, že o důležité technické obory je malý zájem studentů.   

Naposledy jmenoval prezident nové profesory loni na podzim, tehdy jich bylo rekordních 104 - jmenování se odehrává dvakrát ročně. Letos by mohlo přibýt asi 140 nových profesorů, odhadla mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová. O profesuru se může ucházet člověk, který už má docentský titul a prokáže odpovídající kvalifikaci. Po posouzení těchto požadavků jej pětičlenná odborná komise dále navrhuje vědecké radě univerzity. V uměleckých oborech může vědecká rada uchazeči prominout požadavek vysokoškolského vzdělání.