Za vykřikování nacistického hesla nebude muž potrestán

Plzeň - Jednadvacetiletý Marek Žák, který vloni při březnovém pochodu neonacistů v Plzni podle policie vykřikoval heslo podporující nacismus, nebude potrestán. Rozhodl o tom dnes odvolací senát Krajského soudu v Plzni. Potvrdil tak lednový verdikt Okresního soudu Plzeň-město, jenž Žáka osvobodil. Státní zástupce se tehdy odvolal. Mladík byl souzen za podporu a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

Žák podle spisu loni v Plzni provolával heslo Nacionální socialismus teď! Soud měl k dispozici fotografie i video, z nichž je i s kapucí na hlavě identifikovatelný. Žák ale popřel, že by heslo provolával a pouze uvedl, že skandoval jiná hesla spolu s ostatními.

Okresní soud Plzeň-město ho letos 21. ledna zprostil obžaloby. Soudkyně Martina Modráková tehdy uvedla, že není pochyb, že skutečně heslo provolával. V odůvodnění však vycházela z judikatury Nejvyššího soudu. Podle ní se trestný čin podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka musí vztahovat k hnutí, které existuje. V případě Žáka není dle soudu možné identifikovat konkrétní dnes existující hnutí, když v obžalobě bylo poukazováno na hnutí fašistického Německa. Soudkyně tehdy zvažovala také překvalifikování skutku.

Soud nemá důkaz, že Žák inklinuje k extremismu

Odvolací senát dnes verdikt okresního soudu označil za správný. Podle předsedy senátu Pavla Faita není pochyb, že se skutek stal, byl prokázán. Otázkou ale dle soudu bylo, zda svým výkřikem Žák naplnil znaky trestného činu. Okresní soud ho zprostil proto, že výkřik nebyl obhajobou existujícího hnutí, druhým důvodem zproštění byl chybějící úmysl. Za zásadní důkaz dnes senát označil posudek znalce. Ten řekl, že veřejně deklarovaný účel loňské akce nazvané Pochod proti sionismu byl zástupným a cílem byla propagace nacismu. „Znalec ale připustil, že samotný výkřik sám o sobě nemusí znamenat propagaci nacismu, potažmo neonacismu. Závadnost výkřiku dovodil z celkového kontextu, z celkového vyznění pochodu,“ uvedl soudce. Protože Žák pronesl svůj výrok na začátku akce, nemusel mu prý být kontext akce zřejmý. „Dle našeho názoru mu nemuselo být zcela jednoznačně patrné, že ostatní účastníci pochodu mají na sobě závadné symboly považované za nacistické,“ dodal Fait.

Podle soudu existuje podezření, že Žák inklinuje k extremistickému hnutí, jednoznačný důkaz prý ale chybí. Nepomohlo ani to, že policie soudu zaslala seznam akcí pravicových radikálů, kterých se účastnil. „To, že se účastnil akcí pravicových extremistů, neznamená, že je neonacista,“ dodal předseda senátu.