Divoká jízda luxusních aut po D1 skončila několika pokutami

Praha - Víkendový průjezd třicítky luxusních aut z Prahy do Uherského Hradiště a zpět skončil jen několika pokutami za rychlost a jízdu bez platného pojištění. Policie o akci věděla předem, trvá na tom, že nešlo o žádný tajný závod v běžném provozu, ale pouze o přesun na moravské setkání komfortních aut. Podle českých policistů nebyl důvod ani zákonná možnost zadržet tyto řidiče, kteří po dálnici uháněli i přes 170 km/h a nebo třeba bez přední poznávací značky. Podobnou „jízdu“ luxusních aut němečtí policisté o víkendu zakázali a do země nevpustili účastníky nelegálního závodu Gumball 3000.

„Zadokumentovali jsme celkem tři přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, ve všech třech případech se jednalo o překročení nejvyšší dovolené rychlosti, dva z těchto případů jsme vyřešili na místě v blokovém řízení a jeden budeme oznamovat správnímu orgánu,“ uvedla mluvčí jihomoravských policistů Petra Vedrová. Řidiči vozidla Nissan naměřili policisté rychlost 172 km/h a za tento přestupek mu byla uložena pokuta ve výši 2 500 korun, doplnila mluvčí policie kraje Vysočina Jana Kroutilová. Všichni ale dojeli až do cíle i zpět. Jinak to podle policie v tomto případě ani nešlo. 

Leoš Tržil, šéf dopravní policie:

„Policista je oprávněn zastavit vozidlo, zabránit mu v další jízdě, pokud by jeho další jízdou docházelo k ohrožování nebo mohl být ohrožen život, zdraví a majetek, ale z hlediska porušení pravidel se to nedá aplikovat.“

Na slabé české zákony se policisté odkazovali i v případě loňského závodu Diamond Race, kdy závodníci projeli Česko a za hranicemi skončili v silnějších rukou německých kolegů. Němečtí policisté o víkendu nevpustili do země ani účastníky nelegálního závodu Gumball 3000. U hranic s Nizozemskem policie zastavila všechny jeho účastníky a autobusy je převezla do Dánska, kde měl závod pokračovat. Rychlé vozy „závodníků“ cestovaly na kamionech. 

Podle právníka Jana Kněžínka je problémem české právní úpravy to, že není zakázána účast na těchto akcích v silničním provozu, je pouze zakázáno jejich pořádání. Policie a ministerstva vnitra a dopravy proto usilují o změnu.

Projednávání zákona, který měl mimo jiné zjednodušit postihy nelegálních závodů i jejich účastníků, sněmovna zatím odložila. Policie věří, že se k němu poslanci vrátí po volbách.