Na dálnicích se do konce roku zdvojnásobí počet infotabulí

Ostrava - Proměnné informační tabule se na českých dálnicích a rychlostních silnicích osvědčily a jejich počet se do konce roku zdvojnásobí. Mělo by jich pak být 90, přibudou zejména na dálnicích D2 a D5, s jejich rozšířením se také počítá na nejfrekventovanější D1 z Prahy do Ostravy. O nové infotabule požádala také policie, protože díky nim v některých místech klesl počet dopravních nehod, informovali o tom zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

V Česku je v provozu více než 1 100 kilometrů dálnic a rychlostních silnic, z toho je 730 kilometrů přímo dálnic. Řidiči by měli získat prostřednictvím tabulí například informace o vážné nehodě, aby mohli na nejbližším exitu z dálnice včas sjet.

„Až šedesát procent z dotazovaných řidičů uvedlo, že pro svoje cesty využívá dopravní informace na proměnných tabulích. Ty jsou přitom umístěny ve větším počtu zatím na D1 a D8. Instalace na D5 a D2 v současnosti probíhá nebo se připravuje,“ uvedl generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Do konce roku vzroste počet tabulí ze stávajících 48 na 90. Jejich instalace na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou a D5 mezi Prahou a Plzní již začala, nebo se připravuje. Na nich bude nově vybudováno celkem 30 tabulí. Na D1 mezi Prahou a Ostravou je v současné době 34 tabulí. Další čtyři ukazatele přibudou do konce června. Na nově dokončených dálničních úsecích jsou moderní ukazatele samozřejmostí. Čtyři nové tabule budou také na novém pražském okruhu.

Vybudování jedné proměnné informační tabule s komplexní technikou stojí osm až 12 milionů korun. Na českých dálnicích přibývá i další technika, kamery, systémy dynamického vážení, meteorologické systémy, systémy sčítání dopravy a detekce kolon. V současné době je na silnicích umístěno celkem 175 kamer. ŘSD neustále pracuje na zlepšení informovanosti motoristů. Rovněž proto plánuje, že na nové verzi webových stránek o dopravních informacích zveřejní všechna místa, kde došlo k dopravním nehodám v určitém časovém období.