Stavby a související uzavírky ochromí České Budějovice

České Budějovice – Mimořádnou trpělivostí se budou muset v příštích třech letech obrnit řidiči v Českých Budějovicích. Město zveřejnilo ambiciózní plán nových dopravních staveb, některé jsou vynucené i třeba plánovanou sérií uzavírek. Největší problémy způsobí uzavírky viaduktů, kterými denně proudí přes 30 tisíc aut.

Posledních sedm let nevznikla v Českých Budějovicích skoro žádná dopravní stavba. Magistrát se teď rozhodl vynahradit si léta odříkání – a tak přichází stavební „masopust“. Vzniknout mají čtyři nové významné silnice, postaví se také objížďky potřebné kvůli uzavírkám pod železničními viadukty. Ne všichni jsou ale nadšeni z vyhlídky na tak rozsáhlou činnost. „Jestliže se tak dlouho s různými stavbami čekalo, měly by se naplánovat tak, aby neškodily občanům města,“ podotkl opoziční zastupitel Svatomír Mlčoch.

Vedení magistrátu je ale přesvědčeno o tom, že nastala nejvhodnější chvíle k zahájení všech staveb naráz. „Těm stavbám se nevyhneme. Budeme se snažit udělat všechna možná opatření, abychom eliminovali v co největší možné míře dopady na dopravu v Českých Budějovicích,“ řekl náměstek primátora František Jelen.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Spojení okruhů bude hotovo dříve

O pět měsíců dříve, než se předpokládalo – letos v listopadu – se propojí dva městské okruhy. Řidiči tak budou moci rychleji projet městem ve směru z centra na Jindřichův Hradec a opačně. Nové propojení má také ulevit frekventované výpadovce na Prahu a zbavit kolon Rudolfovskou ulici s přetíženým viaduktem. Především však má nová stavba odlehčit dopravě ve městě při budování zanádražní komunikace a IV. železničního koridoru.

Podle náměstka Jelena bude propojení okruhů při stavbě koridoru sloužit jako jediná spojnice mezi východní částí Budějovic a zbytkem města. „Propojení dopravních okruhů je komunikací, která je připravovaná pro budoucí napojení Českých Budějovic na dálnici D3,“ podotkl Jelen. Převede v budoucnu veškerou dopravní zátěž z Pražské ulice na plánovanou zanádražní komunikaci a Strakonickou ulici, která spojuje silnice od Písku a rakouského Linze.

Vzniknou i další objížďky

Při přestavbě českobudějovického železničního uzlu bude omezen provoz pod viadukty. Kromě propojení městských okruhů proto budou mít řidiči k dispozici další nové silnice, po nichž budou moci uzavírky objet.

Ani to však nebude vše – objížďky budou také u sídlišť Šumava a Máj a má začít vznikat také nová jižní spojka. Všechny stavby mají být hotové do konce roku 2013.