Pražským školkám chybějí místa

Praha - V pražských školkách chybí dva tisíce míst. Šťastnější rodiče vozí potomky napříč městem nebo mění trvalé bydliště. Zbylí platí v soukromých zařízeních. Mateřská školka v Praze 10 Na Bohdalci se dvěma pavilony pro 120 dětí je přitom už 6 let osiřelá a chátrá. Zavřeli ji kvůli nedostatku dětí, ale teď by se hodila. A to nejenom rodičům v okolí, ale i sousedním čtvrtím. Promyšlená spolupráce mezi jednotlivými městskými částmi nefunguje.

Mateřská školka Na Bohdalci zeje prázdnotou, prý je špatně dopravně dostupná. „Mám dva a půl roku staré dítě a školku před domem, musím ho ale vozit jinam, navíc mám problém vůbec ho umístit,“ řekla jedna z maminek Daria Matějková. Školku přitom celoročně udržuje školník. Radnice ale říká, že ji nepotřebuje. „Pokud bychom tuto školku znovu otevřeli, byla by pak první, kterou bychom znovu zavřeli,“ prohlásil Jan Charvát, mluvčí MČ Praha 10.

Nápor kvůli zavřené školce Na Bohdalci teď zažívají školky v blízkém okolí. Třeba do Vladivostocké přišlo z Bohdalce k zápisu 19 dětí. Podobný nápor zažívají i další školky - hlavně v okrajových částech metropole. Rodiče proto hledají fígle, jak děti do školek dostat nebo platí desetitisíce za soukromé. Celopražská koncepce, jak vyřešit nedostatek míst, neexistuje - každá městská část si to řeší sama.

Reportáž Františka Kramáře a Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Na nové školky půjde příští rok téměř půl milionu korun

Na příští školní rok ale dostanou od magistrátu finanční pomoc. „Díky primátorovi jsme z rezervy pro městské části vyčlenili 472 milionů korun pro ty městské části, které si o to požádaly,“ potvrdila pražská radní Marie Kousalíková. Má tak vzniknout skoro osmnáct set nových míst. Peníze jsou určené nejenom na stavbu nových školek, ale i na jejich rekonstrukci. Se školkou s kapacitou šedesát míst přesto zatím nikdo nepočítá. Místní se proto obávají toho, že bude srovnaná se zemí a vyrostou zde novostavby.

Nová místa
Zdroj: ČT24