Hladiny řek ustupují, víkend by měl být slunečný

Praha - Hladiny rozvodněných řek po nočním dešti výrazně klesly. Potíže přetrvaly na jižní Moravě, kde stále platí stav nebezpečí na osmi místech, tři místa také stále hlásí nejvyšší povodňový stupeň: Morava ve Strážnici a v Lanžhotě a Svratka v Židlochovicích. Na severní Moravě zůstávají největším problémem sesuvy půdy - je jich tam zhruba 90. Večer má kulminovat povodeň na dolním Labi, hladina ale nepřesáhne první stupeň. Aktuální situaci na vodních tocích můžete sledovat zde.

Na většině postižených míst pokračovalo odklízení následků povodní. Nejhorší už ale regiony zřejmě mají za sebou - nemá pršet a naopak má stoupnout teplota. Meteorologové předpověděli, že v sobotu bude kolem 25 a v neděli téměř 28 stupňů Celsia.

Složitá situace přetrvává na jižní Moravě, třebaže i tam hladiny řek a průtoky vody klesly. V regionu se ale ještě očekává déšť, vyčasit by se mělo až o víkendu. Stav nebezpečí platí v Břeclavi, Hodoníně, Veselí nad Moravou, Kyjově, Bučovicích, Slavkově u Brna, Šlapanicích a Židlochovicích a nově na Hustopečsku. Jihomoravskému kraji ale pomohlo snížení odtoku vody z dalešické přehrady na řece Jihlavě na Vysočině.   

Povodňová situace v Česku se uklidňuje (zdroj: ČT24)

Hasiči dnes na jižní Moravě pokračovali v odčerpávání vody ze zatopených míst. U Hrušek na Břeclavsku likvidují vodní lagunu, v Měníně zacelovali trhliny v hrázi řeky Litavy, která se protrhla a byla opravena. V čerpání vody pokračovali také v Rohatci, kde bylo ve čtvrtek evakuováno 12 lidí ze čtyř domů.   

Další snižování hladin řek očekávají vodohospodáři také v Moravskoslezském kraji, kde dnes na některých řekách platily první a druhé stupně. Druhý byl však odpoledne už jen na řece Odře v Bartošovicích na Novojičínsku a v Ostravě-Koblově a na Opavě v Děhylově na Opavsku. V kraji je v 19 lokalitách vyhlášen stav nebezpečí. Kromě sesuvů půdy by dalším problémem mohli být přemnožení komáři, proto bylo vybráno téměř 70 lokalit, kde se provádí postřiky.   

Stav nebezpečí stále platí ve Zlínském kraji, kde se ale nevyplnila předpověď o nočních přívalových srážkách. Třetí stupeň dnes nebyl nikde, pohotovost byla na Moravě v Kroměříži, Otrokovicích a Spytihněvi na Zlínsku. V regionu jsou nadále uzavřené některé silnice.   

Ohrožení platí rovněž na řece Moravě v Moravičanech na Šumpersku v Olomouckém kraji. Ani tam ale už nehrozí záplavy, neboť řeka kulminovala ve čtvrtek odpoledne a od té doby její hladina klesá. Druhý stupeň dnes ráno v regionu platil řece Moravě v Olomouci a na říčce Třebůvce v Lošticích na Šumpersku.

Ve Zdounkách začal úklid
Zdroj: ČT Brno