Unikátní oční škola nedostává peníze od VZP, zřejmě končí

Třebíč - Oční škola v Třebíči zřejmě s příchodem prázdnin ukončí svůj provoz. Unikátní zařízení s více než padesátiletou tradicí totiž už od začátku roku nedostává od Všeobecné zdravotní pojišťovny peníze. Malí školáci s očními vadami tady tráví několik týdnů, ráno chodí do školy a odpoledne si hrají. Několikrát denně je jim věnována zvláštní péče pod vedením lékařky a odborných sester, které jim cvičením napravují šilhání, tupozrakost a další oční nemoci.

„Rodiče jsou překvapeni, že by se dětem prospěšné zařízení s takovou tradicí mělo rušit,“ říká lékařka třebíčské oční školy Marie Kousalíková. Rodičům malých klientů přijde zrušení nesmyslné. „Je tady veškeré vybavení, a kdyby to tu mělo zaniknout, byla by to katastrofa, myslím, pro všechny maminky,“ domnívá se maminka jedné klientky Evy Krouchalové.

Ida Svobodová, maminka klienta Oční školy Třebíč:

„Já si myslím, že je to obrovská škoda, protože čím dřív se s těmi dětmi začne pracovat, tím je větší šance na ztrátu nebo výrazné zlepšení dané oční vady.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

VZP od začátku roku přestala platit za školu a ubytování dětí. Proplácí Nemocnici Třebíč už jen úhrady za ambulantní léčbu. Podle ředitele krajského pracoviště VZP v Jihlavě Jiřího Kořínka se úhrady na ostatní činnost jako ubytování, stravování nebo školní výuka, nevztahuje. Přesto nemocnice v Třebíči pokračuje v jednání o dalších možnostech. „Neustále se vedou úvahy o tom, jak by se dalo oční školu zachovat, protože si uvědomujeme určitou unikátnost tohoto zařízení,“ uvedl náměstek ředitele Jiří Kucharský.

Zatím neoficiálně se ale mluví o tom, že oční škola ukončí činnost k 1. červenci. Děti budou muset na léčbu docházet ambulantně. Zřejmě se totiž nepodaří získat potřebné miliony. Nemocnice Třebíč o budoucnosti oční školy definitivně rozhodne nejpozději do konce června.