Strany dojednávané vládní koalice mají zatím navrch i v Senátu

Praha - Strany dojednávané vládní koalice mají aktuálně navrch i v Senátu, do volby budoucího prezidenta za tři roky by se to ale mohlo změnit. Zatímco levice bude do té doby obhajovat pouze osm z 32 senátorských křesel, v klubu ODS to bude případ 33 z 36 senátorů, v Klubu TOP 09 a Starostové všech osmi. Věci veřejné se zatím do Senátu neprobojovaly. I tak by ale tyto tři strany měly výhodnější pozici, pokud by se dohodly na společném kandidátovi a nástupce Václava Klause by vybíral Parlament.

ČSSD a KSČM má do prezidentské volby jistých 106 hlasů zákonodárců ze současných 114, zatímco strany „trojdohody“ 116 z nynějších 162. Pro prosazení svého kandidáta by tak musely v Senátu udržet 25 křesel, zatímco levice by letos a přespříští rok musela vyhrát ve 35 z 54 obvodů, v nichž se volby budou konat. Vítězný kandidát totiž potřebuje pro zvolení ve třetím kole vybírání hlavy státu hlasy 141 z 281 zákonodárců, pokud by byli volbě všichni přítomni.

Z jednotlivých stran je v nebezpečí největšího početního oslabení ODS, která květnovými sněmovními volbami přišla o 28 poslanců. V letošních senátních volbách bude obhajovat 18 míst ve svém klubu, tedy přesně polovinu, za dva roky dalších 15. Z osmi senátorů, kteří po zvolení šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga poslancem zůstali v Klubu TOP 09 a Starostové, letos končí mandát pěti. Předsedkyně klubu Soňa Paukrtová však vzhledem k výsledku strany ve sněmovních volbách věří, že podobně úspěšné pro ni budou i senátní volby. Věci veřejné pak budou moci jen získat.

Zatímco kluby ODS a TOP 09 a Starostové po letošních podzimních volbách budou mít jistých 21 křesel, ČSSD zůstane nejméně 29 senátorů, neboť v předchozích senátních volbách před šesti lety žádné křeslo nezískala. Šest mandátů bude obhajovat až přespříští rok. KSČM se třemi senátory bude letos i příští rok obhajovat vítězství v jednom obvodu. Úplný pád do neparlamentní propasti hrozí KDU-ČSL, která po odchodu ze sněmovny zůstala parlamentní stranou jen díky čtyřem senátorům. Letos končí mandát jednomu, ale za dva roky zbývajícím třem.